Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dividendele mondiale ar putea scădea cu până la 35% în 2020, susţine Janus Henderson

economictimes.com
economie

Dividendele plătite acţionarilor de companiile din întreaga lume ar putea scădea cu până la 35% în 2020, în condiţiile în care pandemia de coronavirus reduce profiturile companiilor, arată datele publicate luni de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, transmite Reuters.

Profiturile şi dividendele companiilor ar urma să aibă de suferit pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit la nivel global, provocând decesul a peste 300.000 de persoane la nivel mondial şi ducând rata şomajului în SUA până la un nivel fără precedent după Marea Recesiune, potrivit agerpres.ro.

Citește și: STAREA DE ALERTĂ, adoptată de Guvern. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

Nivelul incertitudinii pentru restul anului este atât de mare încât Janus Henderson a spus că nu poate să ofere o estimare precisă cu privire la dividendele plătite pentru 2020, astfel că a oferit mai multe scenarii. Conform scenariului optimist, dividendele mondiale vor scădea cu cel puţin 15%, până la 1.121 miliarde de dolari în acest an, în timp ce, în cel mai prost scenariu, dividendele ar putea scădea cu 35% până la 933 miliarde de dolari.

"Amploarea acestui interval reflectă evoluţia rapidă a crizei şi probabilitatea ca numeroase companii să se mulţumească cu reducerea plăţilor în loc să le anuleze complet", susţine Janus Henderson.

Janus Henderson a explicat că, pentru a evalua impactul pandemiei asupra dividendelor în anul 2020, a analizat dividendele anulate sau suspendate de către companiile care reprezintă mai mult de trei sferturi din plăţile mondiale de dividende în termeni de valoare. Analiştii au luat în calcul factori precum durata măsurilor de izolare, reglementările locale şi sezonalitatea dividendelor.

Vezi și: 15 motive legale pentru ieșirea din localitate: Guvernul a emis REGULILE din starea de alertă / LISTA COMPLETĂ

"Suspendarea dividendelor este inevitabilă din cauza diminuării bruşte şi fără precedent a activităţii economice în multe ţări. În unele cazuri, modificarea dividendelor, alături de moderarea plăţii directorilor, sunt o recunoaştere a faptului că acţionarii ar trebui să fie parte a răspunsului societăţii în pandemia de COVID-19", spune Ben Lofthouse, manager la Janus Henderson.

Pe regiuni, Europa şi Marea Britanie ar urma să fie afectate în mod deosebit de diminuarea dividendelor, organismele de reglementare solicitând băncilor să suspende remunerarea acţionarilor iar mai multe mari companii petroliere au decis deja să reducă dividendele. În schimb, SUA ar urma să fie mai puţin afectate deoarece companiile americane ar urma să dea prioritate răscumpărărilor de acţiuni în raport cu plata dividendelor, estimează Janus Henderson.

În primul trimestru, criza a avut un impact limitat asupra plăţii dividendelor, care au crescut cu 3,6% la nivel mondial până la un nivel record de 275,4 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.