Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Peskov explică motivele pentru care Putin a depus proiectul de lege privind denunțarea Tratatului Cer Deschis

vestidinrusia.ro
Avion rusesc

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a explicat, la cererea jurnaliștilor, de ce Vladimir Putin a depus, în Duma de Stat, proiectul de lege privind denunțarea Tratatului Cer Deschis (DON), scrie Rossiiskaia gazeta.

Peskov a amintit că Putin a prezentat, nu o dată, argumente în acest sens. ”Problema este că acest sistem se bazează pe un sistem de schimb de informații. Iar dacă Statele Unite s-au retras din acest acord, ele continuă, totuși, să folosească sistemul schimbului de informații în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a explicat oficialul rus.

”Și statele europene ce rămân în DON vor împărtăși această informație cu SUA, adică, de-facto, Statele Unite vor continua să obțină respectiva informație. Dar, în cadrul acestei alianțe, Rusia nu va primi acea informație”, a concluzionat Peskov.

Kosaciov: un pas forțat, dar singurul posibil

Venind, oarecum, în completare, vicepreședintele Consiliului Federației, senatorul Konstantin Kosaciov, a precizat că Rusia a făcut totul pentru păstrarea Tratatului Cer Deschis, denunțarea lui fiind un pas forțat, dar singurul posibil în condițiile retragerii SUA.

”Primul și cel mai important aspect – Rusia a făcut totul pentru a păstra DON. El este distrus de SUA pe fondul poziției pasive a aliaților lor din NATO. Pentru noi, denunțarea reprezintă un pas forțat, dar singurul posibil în condițiile retragerii SUA din Tratat”, a spus politicianul, citat de agenția TASS.

Potrivit estimărilor sale, acest lucru înseamnă refuzul efectiv al celorlalți membri ai acordului de a-și respecta angajamentele pe partea de netransmitere a informațiilor de rigoare către terțe țări, care, în cazul de față, sunt aceleași Statele Unite.

”Consiliul Federației va fi pregătit să dezbată în mod operativ legea privind denunțarea DON, imediat după adoptarea ei de către Duma de Stat”, a spus Kosaciov.

TASS amintește că, în plan practic, DON oferă țărilor participante dreptul de survol reciproc al oricărui teritoriu, pentru a observa activitatea militară, în conformitate cu cotele misiunilor de monitorizare convenite și specificate în document. El reglementează desfășurarea zborurilor, stabilește mecanismul de control a respectării acordului, conține cerințe pentru aeronavă, restricții privind componența și parametrii tehnici ai aparaturii de observare.

La 15 ianuarie, MAE Rus a emis spre publicare o declarație privind lansarea procedurii interne de retragere din DON. Ministerul de Externe și-a justificat demersul prin lipsa de progres în eliminarea obstacolelor pentru funcționarea acordului în noile condiții – după retragerea din Tratat a SUA, în noiembrie 2020. În aprilie anul curent, Departamentul de Stat al SUA a declarat că autoritățile americane nu au luat, încă, o hotărâre privind revenirea în DON

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.