Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitro Kuleba salută summitul pentru pace din Arabia Saudită: 'A fost un salt pentru Ucraina'

calea europeana
zelenski, kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Reuters că summitul pentru pace desfășurat în Arabia Saudită a fost un salt pentru Ucraina. Potrivit ministrului, evenimentul a arătat că ţările se pot uni în jurul Formulei de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski.

"Dacă o țară dorește să fie în fruntea politicii mondiale, atunci, aceasta trebuie să devină participantă la astfel de întâlniri de coordonare" - a subliniat oficialul.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, numărul țărilor interesate să participe la negocierile de pace a crescut brusc în ultimele săptămâni. Oficialul a adăugat că aceste evenimente constituie o bază extrem de importantă pentru viitoarele negocieri privind inițiativa de pace a Ucrainei.

"Cred că întâlnirea de la Jeddah a fost un salt, deoarece, pentru prima dată, la eveniment au participat țări care reprezintă întreaga lume, nu doar Europa și America de Nord" - a conchis ministrul de externe de la Kiev.

Amintim că în perioada 5-6 august, în orașul Jeddah din Arabia Saudită a avut loc o întâlnire la nivel de consilieri de lideri de state pe marginea Formulei de pace propuse de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La eveniment au participat 42 de țări, printre care Statele Unite, China, India și Brazilia. Rusia nu a fost invitată la summit.

Moscova s-a declarat ofensată și a transmis că "fără participarea Rusiei și ținând cont de interesele acesteia, nicio întâlnire despre criza ucraineană nu are nici cea mai mică valoare adăugată".

Reprezentanta diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reiterat un set de cerințe ale Moscovei: Kievul trebuie să înceteze ostilitățile, Occidentul trebuie să oprească furnizarea de arme, iar Ucraina trebuie să accepte pierderea de teritorii, să refuze să se alăture alianțelor militare şi să asigure "demilitarizarea și denazificarea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.