Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, ancheta fara precedent in Transilvania. Retrocedari catre Biserica, vizate

DNA

DNA a declansat o ancheta fara precedent, intr-o zona de care autoritatile nu s-au prea atins pana acum. Procurorii DNA Alba cerceteaza modul in care s-au facut retrocedari de imobile si terenuri in ultimii 20 de ani catre Biserica Romano-Catolica din Transilvania. Ancheta vizeaza mai multe judete din Ardeal.

În urma acestor retrocedări, cercetate acum de DNA, Biserica Romano-Catolică a ajuns să fie proprietara unui adevărat imperiu imobiliar în Transilvania. De exemplu, din 2014 pana in prezent Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice, iar autoritatile locale se vad nevoite sa plateasca chirii Biserice Romano-Catolice. Chiriile ajung la sute de mii de euro.

DNA a cerut primăriilor din Satu Mare, Hodod și Medieșu Aurit toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică, fie că vorbim de Episcopie sau de diverse asociații sau ordine catolice.

Printre unitatile de invatamant retrocedate se numara: Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2, respectiv Şcoala de Arte. Lunar, în 2012, Primăria Satu Mare a plătit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Grădiniţa Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12.

Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcţionează Liceul Ham Janos. În 2013, Primăria a plătit 318.921 lei pentru închirierea celor două imobile.

Însă prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, cultul romano-catolic a mai primit lunar 28.035 lei pentru imobilul folosit de Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc şi Liceul Unio, 21.229 lei pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Ioan Slavici, respectiv 5.298 lei pentru Grădiniţa nr.2 de pe strada Ioan Slavici nr.4. Într-o lună, Ordinul Sf. Vincenţiu a primit 54.562 lei, iar în decurs de un an nici mai mult nici mai puţin decât 654.744 lei, informeaza Voceatransilvaniei.ro.

In perioada cuprinsă între anii 2000- 2009, în proprietatea cultului romano-catolic şi al cultului reformat, prin intermediul episcopiilor, parohiilor şi asociaţiilor afiliate, au intrat 24 de imobile. Printre acestea se numără cele şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Satu Mare, din cele 19 imobile 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincenţiu” și două fundaţiei Caritatea.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.