Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA îi ajută pe liberali să tragă lozul câștigător

primaria-municipiului-bucuresti[1]

La mai bine de o lună de la schimbarea candidatului pentru funcția de Primar General al Capitalei, liberalii se văd în situația delicată de a renunța și la Ludovic Orban. Orban a fost printre variantele inițiale, dar lobby-ul activ al lui Bușoi a dus prima nominalizare spre europarlamentarul liberal. Prost primit de presă și, în general, de publicul online, Bușoi a fost nevoit să-i cedeze locul lui Orban, în urma unui sondaj care îl plasa pe acesta al doilea în ierarhia preferințelor.

Astăzi, DNA îl transformă în inculpat pe candidatul PNL, pentru  fapte de corupție. Orban a anunțat deja că se retrage din cursa pentru Capitală.

Complicată situație. Orban deja și-a făcut pozele de campanie, defilează cu toată echipa de candidați de la sectoare (ironic, sloganul ”toți pentru unul” ar putea fi contrazis de lăsarea din brațe a lui Ludovic), strânge semnături, dar e silit să abandoneze cursa cu doar trei săptămâni înainte de termenul limită de depunere oficială a candidaturilor.

Ce variante le-au mai rămas celor din partidul Brătienilor? Șansele lor în sondaje nu arătau oricum prea bine. Ar fi deci o ocazie bună să mai facă o a treia încercare, poate de data asta câștigătoare.

S-a vehiculat tot mai mult în ultima perioadă scenariul retragerii lui Orban și susținerii lui Nicușor Dan, asta chiar înainte să auzim veștile proaste de la DNA. Mișcarea are plusuri și minusuri. Principalul minus este acela că un partid de anvergura PNL este nevoit să susțină un candidat al altui partid minuscul, abia înregistrat. N-ar fi ceva nou. Liberalii, cu Iohannis la Cotroceni, s-au obișnuit cu acordarea sprijinului pentru un ”stranier” în persoana tehnocratului Cioloș la cârma guvernului, cârmă pe care o revendicau înainte de căderea lui Ponta. O umilință pe care au înghițit-o cu noduri.

Plusul ar fi acela că prea puțini sunt cei care au auzit de USB, de candidații lor la sectoare sau pe lista de consilieri generali. Mediatic, pentru cei mai mulți, că-i place sau nu, Nicușor Dan va fi candidatul PNL. Altfel spus, dacă l-ar lua forțat în brațe pe Nicușor Dan, liberalii ar putea spera să capitalizeze simpatiile pentru candidatul USB mai abitir decât însăși USB. Mutarea rămâne totuși riscantă.

O altă variantă ar fi ca noul președinte al filialei București, Cătălin Predoiu, să fie obligat să intre în cursă, chiar dacă a refuzat cu obstinație atunci când s-a pus problema retragerii lui Bușoi. Predoiu și-a asumat soluția de avarie Orban, doar pentru că a ținut morțiș să evite el riscul unui eșec. De data asta, lui Predoiu îi va fi greu să mai fugă de responsabilitate. Ești șef la București, ai o situație de criză, nu mai poți să te ascunzi după propria-ți neputință.

În fine, Predoiu ar mai avea o variantă de fugă. Aceea să o convingă pe Adriana Săftoiu să-i ia locul lui Orban. Ar fi o variantă simetrică ca gen cu propunerea PSD la Primăria Capitalei, doar că ceva mai intelectualizată. Săftoiu a refuzat categoric să candideze la sectorul șase, acolo unde liberalii rămăseseră fără o soluție. Ce ar putea-o convinge să intre în cursa pentru Capitală? Orice tânăr politician ar privi nominalizarea sa cu circumspecție, în noile condiții, întrucât ar fi, de facto, ”a treia preferință”. Și partidului îi va fi greu să justifice că nu merge cu ”cel mai bun”, ci ”cu cel mai bun din ce a mai rămas”.

Odată cu zvonurile că Tăriceanu (ALDE) și Băsescu (PMP), doi veterani experimentați în ale campaniei, se vor înscrie și ei în competiție, singura carte deșteaptă pe care ar putea-o juca liberalii este susținerea lui Nicușor Dan. Da, nu e al lor, dar s-ar putea lăuda, la final, că au susținut candidatul care a câștigat postul de primar și care (probabil) îi va fi bătut pe doi seniori ai politicii post-decembriste.

În această variantă, chiar dacă șansele lui Nicușor Dan de a câștiga funcția mult dorită cresc, PNL nu va mai avea un număr suficient de consilieri în jurul cărora să se creeze o majoritate. Un scenariu cu Predoiu sau Săftoiu ar securiza voturile vechilor pedeliști și chiar ale vechilor peneliști, deși aceștia riscă să se apropie de Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.