Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA îi suflă în ceafă noului preşedinte PSD Bucureşti. Milioane de lei, cheltuieli suspecte

negoita

Administrarea Domeniului Public Bucureşti, unitate subordonată Primăriei Sectorului 3, a cheltuit milioane de lei pe lucrări inexistente, banii ajungând la o firmă de casă a primăriei gestionate de Robert Negoiţă, arată un raport al Curţii de Conturi. Cazul a intrat şi în atenţia procurorilor DNA.

Curtea de Conturi a sesizat, recent, procurorii DNA, pentru o fraudă produsă la Administrarea Domeniului Public Bucureşti (ADPB) SA, firmă al cărei principal acţionar este Consiliul Local al sectorului 3. Subalternii primarului Robert Negoiţă au atribuit un contract, fără licitaţie, unei firme de casă a primăriei, Concelex SRL, pentru amenajarea pepinierei sectorului 3. Concelex a încasat toţi banii şi nu a făcut decât o mică parte din lucrări, susţin auditorii. Mai mult, Concelex a fost un simplu intermediar, cesionând contractul unei alte firme, Eurolex AG Consult SRL.

Vezi şi: Negoiță nu vrea vrăjeală și corupți în PSD

Printr-o hotărâre din septembrie 2012, Consiliul de Administraţie al ADPB SA a aprobat un plan de investiţii pentru reabilitarea pepinierei sectorului 3, din strada Releului, costurile fiind estimate la 500.000 de euro. Conform procesului-verbal al şedinţei, suma ar fi acoperit contravaloarea lucrărilor de defrişare, curăţat pământ, forat puţuri şi instalare sere.

Deşi are în obiectul de activitate ”amenajarea şi întretinerea spaţiilor verzi, lucrări de salubrizare, defrişări, toaletări vegetaţie”, ADPB SA a preferat să apeleze la o firmă privată. Astfel, contractul a fost atribuit, prin procedură de selecţie, firmei Concelex SRL, ”fără o fundamentare reală pe elemente de cost a sumei estimate şi fără a avea aprobarea consiliului de administraţie”. Contractul, în valoare de 2,5 milioane de lei, a fost parafat la 1 noiembrie 2012 şi avea ca obiect ”amenajare teren 9 hectare, împrejmuire gard, perimetru pietonal betonat/dale de piatră aferent împrejmuirii cu gard (pe interior), sistem de irigaţii, sistem de iluminat, drumuri de acces pietruite în interiorul pepinierei”.

Cu toate că în contract s-a stipulat că preţul este ferm pentru toate categoriile de cheltuieli ”necesare pentru executarea la timp şi în condiţii de calitate a tuturor lucrărilor asumate în contract”, conducerea ADPB a acceptat o anexă. Documentul prevedea lista cu lucrări, dar din care fuseseră omise tocmai operaţiunile importante ce făceau obiectul contractului: perimetrul pietonal betonat, sistemul de irigaţii şi sistemul de iluminat.

Vezi şi: JOC POLITIC - Piedone și-a impus omul la Primăria Capitalei

Potrivit Curţii de Conturi, devizul decontat a fost supradimensionat şi supraevaluat. Fără o minimă verificare privind modul în care s-a întocmit devizul, tot în noiembrie 2012, ADPB a achitat firmei Concelex valoarea contractului.

În noiembrie 2014, auditorii au verificat şi pe teren situaţia lucrărilor de la pepinieră, constatând că multe dintre acestea fuseseră supraevaluate sau nu au fost făcute deloc.

Contactat de ”Adevărul”, directorul general al ADPB de la acea vreme, Iulian Marin, a susţinut că totul s-a făcut legal. ”Lucrările există, pomii au fost plantaţi, nu s-a decontat nicin ban aiurea”, a afirmat Marin. Despre lucrările neexecutate, Iulian Marin recunoaşte că făceau obiectul contractului, dar afirmă că nu au fost plătite, care spune că se va prezenta la DNA pentru a oferi explicaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.