Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA intră în fotbal: Jucători de națională sunt în vizorul procurorilor

Numele lui Costel Pantilimon, Ianis Zicu, Alex Bourceanu și alți fotbaliști importanți sînt citate de DNA într-un dosar în care principalul inculpat este Gheorghe Chivorchian, dar mai apar și alte 9 persoane.

Citește și: Soția unui deputat ȘOCHEAZĂ: Da, sunt BISEXUALĂ

Procurorii au dispus trimiterea fostului secretar al FRF în judecată pentru niște fapte din 2008, pe cînd acesta era președinte la Poli Timișoara.

Premierea fictivă a fotbaliștilor era un mijloc pentru a justifica mai multe sume cheltuite abuziv. Acești bani erau acordați ilegal de Consiliul Județean Timiș pentru a susține echipa.

Gheorghe Chivorchian plătea jucătorii și stafful cu o sumă, însă banii notați pe tabelul nominal erau de două ori mai mulți.

Citește și: HALUCINANT Avocata Marianei Rarinca zguduie justiția română cu dezvăluiri

Printre cei care ar fi trebuit să beneficieze de acești bani se numără fotbaliști precum Marian Aliuță, Dan Alexa, Costel Pantilimon, Iulian Tameș, Ianis Zicu și Alex Bourceanu.

DNA menționează că în perioada 2008-2011, CJ Timiș a încălcat în mod repetat prevederile legale și a acordat echipei 9,950,000 lei din bugetul județului, sumă considerată un prejudiciu.

Premierea fictivă a fotbaliştilor era o metodă prin care se justifica cheltuirea abuzivă a sumelor acordate ilegal de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş pentru susţinerea echipei Poli Timişoara, conform rechizitoriului prin care procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată a fostului secretar general al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Gheorghe Chivorchian, precum şi a altor nouă inculpaţi.

Citește și: Ce poze noi au apărut cu Carmen Iohannis / FOTO

În urma comparării numelor persoanelor înscrise în tabelele nominale cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite cu numele celor cărora le-au fost virate sume de bani, anchetatorii au constatat că fotbaliştii au încasat în realitate mult mai puţin sau nu au fost premiaţi deloc.

O astfel de situaţie s-a înregistrat în cursul anului 2008, când procurorii au stabilit că documentele justificative ce conţineau date ireale au fost oricum întocmite mult după data la care s-au aprobat plăţile.

Citește și: Decizie istorică luată de Klaus Iohannis: Premieră de când e președintele României

"Potrivit Tabelului nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fondurile Consiliului Judeţean Timiş (...), fără dată de înregistrare menţionată în cuprinsul acestuia, un număr de 24 persoane au încasat suma totală de 2.270.658 lei. (...) Din corelarea datelor înscrise în extrasele de cont cu cele din tabelul nominal privind sumele ce se susţinea că au fost plătite se constată că nu există nicio corelaţie între ele, întrucât suma de 1.900.000 lei nu a fost remisă persoanelor înscrise în tabel, ci această sumă a fost utilizată integral pentru plata datoriilor către Consiliul Judeţean Timiş, precum şi pentru plata datoriilor către bugetul general al statului, urmare a executării silite a sumelor din cont ca urmare a înfiinţării popririi de către organele fiscale", se arată în rechizitoriu.

Citește și: Elena Udrea, la un pas să fie dată afară din sala de judecată: Cum s-a dus la ÎCCJ / FOTO

Documentele justificative cu date nereale privind acordarea de premii pentru performanţe deosebite au fost întocmite, potrivit procurorilor anticorupţie, între 2008 şi 2010.

Printre cei care ar fi trebuit să beneficieze de banii acordaţi de CJ Timiş, dar în realitate au încasat sume mult diminuate sau chiar niciun ban, se numără fotbalişti cunoscuţi precum Costel Pantilimon, Dan Alexa, Ianis Zicu, Iulian Tameş, Marian Aliuţă sau Alexandru Bourceanu.

Citește și: BOMBĂ în PNL: Senatorul Tudor Barbu, prins cu înregistrări incendiare

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Chivorchian şi a lui Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al CJ Timiş, alături de alte persoane, pentru fapte privind finanţarea nelegală a echipei de fotbal Poli Timişoara.

Constantin Ostaficiuc şi Petrişor Nădăştean, secretar al judeţului la data faptelor, au fost deferiţi justiţiei pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, iar pentru complicitate Răzvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza şi Mircea Marian Mihuţ, funcţionari publici la momentul săvârşirii faptei.

În sarcina lui Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu Ioan Roşca, persoane cu funcţii de conducere în SC FC Politehnica Timişoara SA la data faptelor, s-a reţinut pe lângă complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

DNA precizează că, în perioada 2008 - 2011, Ostaficiuc şi Nădăştean, profitând de funcţiile pe care le ocupau, în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, au aprobat şi dispus alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi coinculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9.950.000 lei către SC Politehnica Timişoara (fostă SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA), în condiţiile în care potrivit reglementărilor în vigoare finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, fiind excluse societăţile comerciale al căror scop este obţinerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanţare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.

Procurorii au reţinut că cei doi, cu ştiinţă, au iniţiat procedurile de obţinere şi apoi au avizat favorabil hotărârea CJ Timiş nr. 39/03.04.2008 în baza căreia, la 3 aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul şi SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA având ca obiect susţinerea echipei de fotbal, invocând ca şi considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA.

"Aceste documente au fost încheiate în condiţiile în care inculpaţii au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării, fiind o societate pe acţiuni de drept privat, al cărei scop era obţinerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, aşadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă. În derularea activităţii infracţionale concepute de Ostaficiuc şi Nădăştean, aceştia au fost sprijiniţi de inculpaţii Mihuţ, Cionvică, Borza şi Pepa, care şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au întocmit, avizat şi semnat, cu încălcarea atribuţiilor legale, actele necesare efectuării plăţilor de către CJ, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege", se spune în comunicat.

DNA menţionează că, în perioada 2008 - 2011, CJ Timiş, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat SC Politehnica Timişoara, din bugetul judeţului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului.

"Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor de plată restante şi la termen ale SC Politehnica Timişoara faţă de CJ Timiş, obligaţii ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul judeţean tocmai din categoria celor menţionate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului, cât şi a actelor adiţionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din CJ Timiş, atât la data semnării protocolului, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare", mai susţin anchetatorii.

Sursa citată precizează că, după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor financiar-contabile de către angajaţii CJ a sumelor virate către firma respectivă, Chivorchian, Negrei şi Roşca, pentru a sprijini activitatea infracţională, au prezentat şi depus documente false din care rezulta că banii acordaţi au fost utilizaţi pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul de fotbal respectiv.

"În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale SC Politehnica Timişoara care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condiţiile în care între destinaţiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinaţie specială - 'exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal') şi utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timişoara, nu exista corespondenţă. Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi CJ, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice etc.)", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.