Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dobânzile pe 10 ani ale României au atins cel mai ridicat nivel din februarie 2014

dobanda

Costurile de finanţare ale statului, pe scadenţa 10 ani, s-au majorat, săptămâna asta, la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, pe fondul creşterii generalizate a dobânzilor la titlurile suverane din regiune şi întreaga lume, anunță MEDIAFAX.

Evoluţia a apărut în contextul planurilor economice de salvare care au la bază emiterea de datorie. "Curba randamentelor (graficul care reflectă, la un moment dat, ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele - n.red.) s-a deplasat în sus, în medie cu 27 puncte bază, creşterea ratelor de dobândă fiind mai pronunţată pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu 35.5 puncte bază la 5.48% (cel mai ridicat nivel din februarie 2014)", scrie Andrei Rădulescu, analist şef pe secţia macroeconomie la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active. Spre cea de-a doua parte a zilei de miercuri, rata de dobândă pe scadenţa de 10 ani a continuat să crească, la 5.84%, cel mai ridicat nivel din decembrie 2012.

Citește și: Coronavirusul lovește și în Loteria Română! Începând de astăzi vor fi închise agențiile loto

Evoluţia este în convergenţă cu creşterea dobânzilor din regiune şi din lume şi vine şi pe fondul intensificării percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale. La turbulenţele internţionale se adaugă provocărilor interne, printre care nivelul deja ridicat al deficitului public, care este acum estimat de analiştii ING Bank să sară de 5% chiar şi fără aplicarea majorării cu 40% a pensiilor din septembrie (efort bugetar de 24 mld. lei).

Înainte de criza coronavirusului, deficitul bugetar era prognozat la 3,59% din PIB, ceea ce însemna că România trebuia să împrumute 40,5 miliarde de lei pentru a finanţa cheltuielile din buget. Situaţia nu s-a schimbat fără o rectificare bugetară, însă la va vulnerabilitatea actuală a României – singura ţară din UE cu deficit peste 3% în 2019 – se adaugă obligatoriu şi necesarul de finanţare pentru plata datoriei deja emisă, care reprezintă alte aproximativ 47 miliarde de lei de împrumutat.

Citește și: Cercetătorii au descoperit! Cât timp rezistă coronavirusul în aer

Pentru România, problema finanţării şi a costurilor de finanţare a fost întotdeauna de actualitate pentru că necesarul a crescut în fiecare an din ultimele trei decenii, depăşind putinţa băncilor locale. Rămâne de văzut cât de acută va deveni această problemă în actuala criză, puternic destabilizatoare, şi implicit pe viitorul apropiat. Un lucru pozitiv se dovedesc a fi împrumuturile mari efectuate în primele două luni ale anului de către Ministerul de Finanţe, însă trebuie amintit, ilustrativ, că Ministerul de Finanţe nu a reuşit să împrumute în ultimele zile 1,27 miliarde de lei. În zilele de joi, 12 martie, şi luni, 16 martie, băncile au refuzat să oferteze statul, preferând în schimb să păstreze lichidităţile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.