Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT O nouă lege a Educației care face praf tot ce e în prezent

educatie reforma

Un nou ministru... o nouă lege a Educației și deci o nouă Reformă. Noul proiect de lege a educatiei a fost transmis de Comisia de Învățământ a Senatului, condusa de Ecaterina Andronescu, catre sindicate, rectori, asociatii de elevi si parinti si este "un punct de plecare", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acesta a precizat ca Ministerul Educatiei "nu a intervenit nici macar cu o virgula" in proiectul Parlamentului, dar ca urmeaza sa introduca modificari. Ministerul va face urmatoarele schimbari: clasa pregatitoare va ramane la scoala, in niciun caz nu va fi si Evaluare Nationala si Admitere la finalul clasei a VIII-a si "vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a". De asemenea, ministrul a anuntat ca se gandeste la introducerea Bacalaureatului profesional, sustinut puternic de Ecaterina Andronescu.

HotNews.ro a obtinut de la sindicatele din invatamant proiectul integral al legii educatiei facut de Parlament, in forma in care a fost trimisa de catre comisia pentru invatamant din Senat:

Proiectul Noii Legi a Educatiei - asa cum a fost transmis Sindicatelor de Comisia de Invatamant din Senat



Ecaterina Andronescu a sustinut pentru Adevarul ca nu ar trebui introduse doua examene dupa clasa a VIII-a, pentru ca “ar fi absolut nedidactic, nepedagogic sa le punem in sarcina absolventilor de liceu”. Asta desi proiectul de lege pe care l-a transmis spre dezbatere prevede si Evaluare Nationala, si examen de admitere la liceele unde numarul candidatilor e mai mare decat cel al locurilor.  

Acelasi proiect prevede, printre altele, ca clasa pregatitoare redevine grupa pregatitoare de la gradinitaLa disciplina Religie, draftul de lege nici macar nu este pus in acord cu decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale. Astfel ca proiectul contine in continuare articolul declarat neconstitutional: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.

Pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat urmatoarele despre acest proiect de lege:

Rep: Ce se intampla cu acest proiect de lege, este cel despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?
Sorin Cimpeanu:
Este proiect aflat pe agenda Parlamentului, este un proiect la care oamenii din Parlament au muncit, este rodul unor dezbateri purtate cu mai multi ani in urma si este un punct de plecare. 

Rep: Deci este proiectul de lege despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?
Sorin Cimpeanu: Da, de care am luat cunostinta odata cu ceilalti factori din educatie. Proiectul a fost transmis de comisia de invatamant a Senatuluicatre cele doua federatii sindicale din preuniversitar, catre Alma Mater din universitar, catre cele 3 asociatii reprezentative ale studentilor, catre Consiliul National al Rectorilor, catre Consiliul National al Elevilor si catre Asociatia Parintilor, saptamana trecuta, in cursul zilei de joi. 

O sa fie postat si pe site-ul Ministerului Educatiei, dar nu am facut-o pana acum deoarece nu Ministerul Educatiei este initiatorul, el nu a intervenit nici macar cu o virgula. Urmeaza

Rep: Veti publica proiectul de lege a educatiei si pe site-ul Ministerului?
Sorin Cimpeanu:
Normal, desi nu e initiativa noastra. Dar daca gestionam procesul de dezbatere publica, este normal sa il afisam si noi. Ministerul Educatiei urmeaza sa intervina cu propria viziune coerenta, corelata cu solicitarile ce vor veni din sistem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.