Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT Patriarhia Română refuză reactivarea Mitropoliei Tomisului

ÎPS Teodosie nu va ajunge mitropolit al Tomisului. Arhiepiscopia Tomisului a transmis în luna februarie 2021 o adresă către Sfântul Sinod al BOR prin care solicita „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.

În adresă, ÎPS Teodosie arăta faptul că la Tomis ar fi activat cea mai veche mitropolie. Conform unei cutume, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vine de la cea mai veche mitropolie activă, în prezent fiind cea a Moldovei.

DOCUMENTUL poate fi citit AICI

Secretarul Sfântului Sinod, episcopul Varlaam Ploieșteanu, din încredințarea patriarhului, îi răspunde în luna aprilie arhiepiscopului Tomisului cu privire la dorința sa de reactivare a mitropoliei.

Mai întâi, Sf. Sinod îi reamintește lui Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

Sfântul Sinod nu a ratat ocazia de a-i reaminti lui Teodosie că „în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.”

În Arhiepiscopia Tomisului normele Sfântului Sinod sunt încălcate prin:

Hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat „documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin”

Admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50 încălcând hotărârile Sfântului Sinod

Primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective

Apoi, conform Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Tomisului „înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională.”

Patriarhia îi amintește lui Teodosie și de „inițiativele” sale din perioada pandemiei, însoțite de „o atitudine provocatoare … care exprimă un duh de indisciplină și răzvrătire”.

Un alt capitol fierbinte atins de Patriarhia Română este „fabrica de doctorate” în Teologie de la Constanța, acolo unde șef al școlii doctorale este chiar Teodosie. Conform documentului, CNATDCU – Comisia de Teologie a evidențiat că la Constanța sunt cele mai mari probleme legate de calitatea tezelor de doctorat și a „onestității științifice” (teze plagiate, profesori îndrumători care nu au legătură cu disciplina pe care o predau, deficiențe în redactare și altele).

De asemenea, Patriarhia îi reamintește lui Teodosie că Arhiepiscopia Tomisului are datorii față de ea. De exemplu, 468.822 de lei are datorie față de Tipografia Cărților Bisericești (restanțe încă din 2016), iar neachitarea sumelor datorate va atrage „sancțiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului”.

„Pentru reactivarea mitropoliei Tomisului nu este suficientă doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condițiile statutare și respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească și cooperarea între eparhii”, se mai arată în adresă.

În concluzie, Sfântul Sinod consideră încheiate discuțiile cu privire la solicitarea ridicării la rang de Mitropolie a Arhiepiscopiei Tomisului, iar aprobarea unei asemenea solicitări „nu este conformă cu Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și afectează negativ unitatea acesteia.” conform dobrogealive.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.