Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT. Raport international dezastruos pentru Guvern

raport

Un raport al Forumului Economic Mondial privind Indexul Competitivității Globale plaseaza Romania pe locuri codase la capitole importante cum ar fi educatia primara, infrastructura, coruptia si performanta guvernamentala.

Raportul a fost prezentat intr-o conferinta de presa de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu:

"Recent, Forumul Economic Mondial, organizație de elită mondială în materie de economie și politici, organizația care în fiecare an este gazda Forumului de la Davos, a publicat un raport foarte important privind indexul competitivității globale. Adică un raport care evaluează competitivitatea fiecărei țări într-un clasament global, în funcție de anumite criterii. Sunt 12 criterii, 12 piloni care stau la baza acestui raport.

Potrivit acestui raport, acestui studiu, făcut de economiști de elită, într-un clasament de 140 de țări, România ocupă locul 53. La prima vedere pare un loc care nu surprinde și n-ar putea să nască critici sau semne de întrebare. În realitate, privind atent raportul, veți vedea că el este structurat pe criterii care țin de activitatea mediului privat și criterii care țin de activitatea guvernamentală. Această activitate guvernamentală, însă, a repurtat clasamente care demonstrează incapacitatea și ineficiența Guvernului PSD – Victor Ponta. Și am să vă dau câteva exemple.

În ceea ce privește criteriul instituțional, pilonul instituțional, adică acel criteriu care evaluează performanța instituțiilor guvernamentale, performanța Guvernului, România ocupă locul 86, după Albania, care ocupă locul 84, după Etiopia care ocupă locul 83, după Vietnam care ocupă locul 85.

În ceea ce privește protecția proprietății intelectuale, România ocupă locul 72. Sigur, asta nu este surprinzător, având în vedere interesul îl acordă chiar premierul proprietății intelectuale, premier care a fost acuzat cu probe de plagiat.

În ceea ce privește etica și corupția instituțiilor guvernamentale, potrivit acestui raport România ocupă locul 97 din 140, în ciuda tuturor eforturilor de combatere a corupției din ultimii ani. Asta arată că oricât de mult ar combate justiția, Direcția Națională Anticorupție, procurorii în general, fenomenul corupției, Guvernul PSD este mult mai productiv, că nu se face prevenție și nu se renunță la vechile obiceiuri care au afectat performanța administrativă din ultimii ani în România. Subliniez: locul 97 din 140, obținut de Guvernul PSD-Ponta în materie de etică și corupție.

În ceea ce privește deturnarea fondurilor publice, la fel, România ocupă un rușinos loc 97. Și când spun România spun Guvernul Ponta, pentru că el este evaluat în acest raport, Guvernul Ponta – PSD. Adică acel guvern despre care, săptămânal, ni se spune de către conducătorul formal Ponta și cel de fapt Dragnea, că este un guvern bun. Iată guvernul “bun” al PSD-ului: în materie de deturnarea fonduri publice, locul 97.

În materie de favoritism în deciziile oficialilor guvernamentali, locul 111.

În materie de risipă a banului public, locul 114, după Mauritania, după Trinidad și Tobago, după Peru.

Asta este fața adevărată care se vede în lume a Guvernului Ponta, despre care însuși Ponta și dl Dragnea ne spun în fiecare zi că e bun. Este foarte bun! Este foarte bun la corupție, Guvernul Ponta este foarte bun la deturnarea fondurilor publice, Guvernul Ponta este foarte bun la favoritism în deciziile oficialilor. Și, de asemenea, foarte bun în risipa banului public.

Vezi si: Fragmente din raport.pdf

Dar să continuăm! Același raport evaluează performanța guvernului în materie de infrastructură. Hai să vedem ce performanță are Guvernul Ponta, acela “foarte bun” în materie de infrastructură de transport: locul 101 din 140, după Armenia, după Uruguay, lângă Liban și Laos. Locul 101, domnule Ponta!

În materie de calitate a drumurilor, locul 120. Domnule, Dragnea, până vă faceți autostrada aia la domeniul din Alexandria, poate vă îngrijiți de calitatea drumurilor. Pentru că sunteți la guvernare domnilor, de 4 ani încoace.

În materie de sănătate și educație primară, locul 83, după Indonezia, după Algeria, după Panama. Asta este performanța Guvernului Ponta în materie de sănătate, mortalitate infantilă, educație primară, rată de înscriere în învățământul primar. Pentru că spitalele, în legătură cu care dl Ponta se bătea cu cărămida în piept acum 3-4 ani, sunt într-o stare deplorabilă. Fac o paranteză: astăzi nu sunt însoțit de unul dintre colaboratorii mei pentru că s-a deplasat la Cluj, acolo unde un apropiat a suferit o tragedie: i-a murit copilul în spital după 6 zile de la naștere din cauza unei infecții contractate în spital. Asta e realitatea de astăzi în spitalele românești, pe care Guvernul Ponta s-a angajat să le reechipeze, să le redeschidă, să facă altele noi – acest guvern despre care dl Dragnea spune că este bun.

Dar să continuăm. În materie de piață a muncii și inovare, România ocupă locul 78 în privința pieței muncii, și locul 75 în materie de inovare.

Locul 95, în privința folosirii talentului uman. Asta este măsura “grijii” și “inteligenței” pe care le-a demonstrat Guvernul Ponta față de resursele umane, față de talentele acestor cetățeni români care nu sunt reprezentați la ora aceasta.

Ce spun aceste cifre? Spun ceea ce spunem și noi de mult timp: că Guvernul a ratat orice reformă instituțional-administrativă în materie de sănătate, în materie de educație, în materie de economie, deși Guvernul se laudă cu o economie bună.

Domnilor, creșterea economică se datorează celor 2 ani agricoli foarte buni care au dus în sus acest coeficient de creștere economică. Dar agricultura este meteo-dependentă, iar Guvernul nu a făcut nimic pentru ea. A făcut bunul Dumnezeu că a dat ploaie. Uitați, însă, că recent Comisia Europeană ne-a avertizat: în anul care vine România va avea cea mai dramatică scădere a producției agricole din cauza condițiilor meteo. Deci creșterea asta economică de care vorbește într-una domnul Ponta se evaporă odată cu apa evaporată de seceta din această vară. Acesta este guvernul “bun” condus de Victor Ponta, acesta este Guvernul PSD.

Toate aceste capitole despre care am vorbit, începând de la eficiență instituțională, corupție, etică, risipa banului public sunt criterii pe baza cărora investitorii iau decizii înainte să vină în România. La acest raport se uită marii investitori care spun “împingem unul, două, zece miliarde în România sau le ducem în altă țară? Ia să vedem care este eficiența Guvernului, care este eficiența cheltuirii banului public, care e nivelul de corupție guvernamentală?”. Și ei văd acolo acest raport. Și mai văd că premierul are situația pe care o are, trimis în judecată penală. Și lucrurile se leagă și spun “nu, nu mai venim în România!”.

E adevărat că avem pe de altă parte declarațiile domnului Dragnea, un domn extrem de “onorabil” și “foarte credibil” în străinătate. E foarte credibil, ca și domnul Ponta. El spune că acest guvern e bun. Domnilor Ponta și Dragnea, vorbele dumneavoastră nu fac două parale dincolo de marginea Alexandriei, nici măcar la granița de Vest nu mai ajung. Vorbele care contează sunt aceste rapoarte făcute de oameni profesioniști care se uită la tot ce ați făcut și v-au clasificat: codași ai clasamentului!

Ce ne mai arată acest raport? Că partenerii României sunt îndreptățiți să aibă reticențe față de Guvernul Ponta și vor avea întotdeauna. Iar acest guvern nu este creat din spuma mării. Este creat din spuma PSD-ului. Și de aceea spun pe baza documentelor, a probelor, cetățenilor români, în perspectiva alegerilor, câtă vreme acest partid este la cârma țării, câtă vreme el produce oameni precum dl Ponta sau dl Dragnea, credibilitatea și suportul pe care îl putem obține în străinătate pentru noi, pentru investiții aici, pentru locuri de muncă, sunt zero! Acest partid este o piatră de moară legată de gâtul României. Cu două floricele: Ponta și Dragnea. Acesta este mesajul pe care îl dă acest raport, repet, elaborat de o instituție cât se poate de serioasă, cu acoperire globală.

Concluzia este că avem un guvern scamator, un Guvern Ponta, un Guvern PSD scamator. În ce sens? Că una e realitatea și alta e propaganda. Și prin scamatoria propagandei încearcă să acopere Guvernul PSD – Ponta – Dragnea realitatea pe care tocmai am devoalat-o, citând acest raport independent. Nu e făcut de PNL, nu e făcut de societatea civilă ostilă domnului Ponta, nu e făcut de cine știe ce inamic al PSD-ului. Este un raport, repet, făcut de Forumul Economic Mondial, o organizație de primă credibilitate și primă expertiză în lume, gazda Forumului de la Davos. Este un barometru acest raport: tocmai ni s-a spus că avem un guvern incompetent. Nu de către opoziție, nu de către inamicii guvernului, ci de către un forum independent. Ceea ce confirmă vorbele opoziției, ceea ce confirmă toate pozițiile noastre anterioare.

Nu avem nicio speranță de îndreptare câtă vreme Guvernul PSD este condus cu un astfel de nivel de expertiză. De fapt, asta confirmă vorbele unui mare politician care spunea că socialiștii guvernează până consumă banii altora. În particular, socialiștii români mai suferă de o formă de utopie: ei cred că pot mistifica realitatea la infinit, indiferent cât de prost guvernează. Nu mai e așa. Lumea este transparentă, societatea este deschisă și se vede, domnilor Ponta și Dragnea, goliciunea intelectuală, goliciunea de expertiză, goliciunea de eficiență a Guvernului PSD pe care îl conduceți!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.