Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Document secret scurs în presă - Ucraina vrea să atace fabricile de drone din Iran, Siria și Rusia

Not supplied / WillWest News / Profimedia
drona Shahed-136

Potrivit unui document secret dezvăluit de „The Guardian”, Iranul a avut dificultăți în a satisface cererea tot mai mare a Moscovei pentru drone sinucigașe - așa că o fabrică din Siria le producea și ea, dar acum producția se mută în Rusia. În documentul pe care Kievul l-a dat aliaților săi occidentali, Ucraina sugerează bombardarea fabricilor: „O putem face, dacă ne furnizați mijloacele de distrugere necesare.”

Ucraina le-a propus aliaților săi occidentali să atace fabricile de producție de avioane fără pilot din Iran, Siria și Rusia, a relatat ziarul britanic „The Guardian”, citând un document secret pe care guvernul de la Kiev l-ar fi dat luna trecută aliaților săi. În document, Ucraina solicită, de asemenea, rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea efectua astfel de atacuri pe cont propriu, dacă țările occidentale se tem să le efectueze ele însele.

Deși nu este clar dacă Ucraina ia în considerare în mod serios această posibilitate, simpla evocare a ideii indică marea îngrijorare a Kievului cu privire la alianța tot mai strânsă dintre Iran și Rusia, o alianță care provoacă îngrijorare și în Israel și SUA.

Occidentul să pună la dispoziție mijloacele necesare

Documentul de 47 de pagini include noi detalii despre dronele sinucigașe iraniene Shahad, care au fost folosite de Rusia în numeroase atacuri asupra orașelor ucrainene. Joi dimineață, alte 44 de astfel de drone au fost lansate asupra unor ținte din Ucraina, iar 34 dintre ele au fost interceptate, potrivit Kievului. Potrivit documentului, Iranul are probleme în a satisface cererea tot mai mare din partea Rusiei pentru aceste drone și a lucrat pentru a diversifica producția acestora cu o fabrică în Siria. Acum, susține documentul, producția se mută chiar în Rusia, în regiunea Tatarstan, deși Iranul continuă să furnizeze componentele care alcătuiesc avioanele.

În document, Ucraina face propuneri de a efectua „atacuri cu rachete asupra fabricilor de producție a acestor drone din Iran, Siria, precum și asupra unui potențial loc de producție din Rusia”. Este de așteptat ca propunerea să fie respinsă de Occident, iar documentul include o altă propunere: „Cele de mai sus pot fi efectuate de către forțele de apărare ucrainene dacă partenerii furnizează mijloacele de distrugere necesare" - o referire la cererea Kievului de rachete cu rază lungă de acțiune, în condițiile în care, potrivit unui raport de săptămâna trecută, se așteaptă ca SUA să aprobe transferul unor astfel de rachete pentru uz defensiv în interiorul granițelor Ucrainei.

Nu este clar cât de serioasă este Ucraina în această propunere, dar nu de mult timp au existat rapoarte despre o operațiune secretă a forțelor sale mult dincolo de Europa, în Africa. CNN a relatat săptămâna trecută că o investigație pe care a efectuat-o indică faptul că forțele speciale ucrainene s-au aflat probabil în spatele unei serii de atacuri cu UAV și operațiuni terestre în Sudan. Aceste atacuri, potrivit raportului, au fost îndreptate împotriva miliției RSF, care luptă de mai multe luni împotriva armatei sudaneze și despre care se crede că ar avea legături cu mercenarii Wagner.

Drone iraniele cu piese occidentale

„The Guardian” s-a concentrat pe un alt detaliu din documentul secret: Potrivit Ucrainei, dronele iraniene includ multe componente fabricate în Occident, într-un mod care ridică semne de întrebare cu privire la supravegherea lor. Potrivit documentului, în rămășițele modelului de dronă Shahad-131 care a căzut în Ucraina, au fost descoperite 52 de componente care sunt fabricate În țări occidentale. Circa 57 de astfel de componente au fost descoperite în resturile modelului "Shahad-136". Documentul enumeră numele a cinci companii europene care produc aceleași componente și precizează că diversele companii sunt situate în Olanda, Germania și Polonia - dar și în țări non-europene precum SUA, Canada și Japonia.

Potrivit "The Guardian", documentul nu face acuzații de comportament interzis din partea acestor companii și indică faptul că componentele sunt importate în Iran prin intermediul altor țări, precum Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica. În același timp, Bart Groothuis, membru al Parlamentului Uniunii Europene care face parte din Comisia pentru afaceri de securitate, a declarat pentru ziarul britanic că există o lipsă de coordonare între serviciile de informații europene atunci când este vorba de utilizarea necorespunzătoare a tehnologiilor occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.