Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentul fără de care mii de români au fost întorși de la frontieră când voiau să meargă în vacanțe

Foto: Politia de Frontiera
control copii politia de frontiera

Documentul fără de care mii de români au fost întorși de la frontieră când voiau să meargă în vacanțe

Aproape 2.000 de vacanțe ale românilor s-au terminat, în acest an, chiar înainte de a începe. Mai exact, oamenii nu au fost lăsați să treacă granița. Mulți dintre ei au susținut că nu au știut că nu pot merge în străinătate fără un anumit document.

Din neștiință sau neatenție, mulți români au fost nevoiți să își anuleze vacanța. Chiar când au ajuns la punctul de control al frontierei, ei au fost nevoiți să se întoarcă acasă, după ce au aflat că nu dețin toate documentele necesare călătoriei. Părinții au fost cei care s-au lovit cel mai des de această problemă.

Procura, esențială pentru a trece granița

Dacă un părinte singur vrea să meargă cu copilul în vacanță în străinătate, trebuie neapărat să aibă procură. Potrivit datelor transmise de autorități, doar în acest an 1.800 de vacanțe s-au terminat la frontieră. Anul trecut, din 6.000 de concedii anulate, 5.000 erau tocmai din această cauză, a lipsei actelor pentru minori.

„(…)Aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal. Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie”, a transmis Cătălin Rusu, inspectorul general al Poliției de Frontieră, potrivit Observator.

De asemenea, chiar dacă sunt însoțiți de ambii părinți, copiii au nevoie de pașaport. Foarte mulți români se pare că nu au avut cunoștință de această lege, așa că s-au prezentat la frontieră doar cu certificatul de naștere al copilului.

Legea spune că minorii cu vârste de și peste 14 ani pot călători în orice țară a UE, doar cu buletinul. Restul, cei sub 14 ani, au nevoie de pașaport. De altfel, în ambele situații, copiii trebuie să fie alături de părinți, iar dacă unul dintre aceștia lipsește, este necesară procură de la notar, nu mai veche de 3 ani.

De precizat și că în cazul în care destinația aleasă este din afara Uniunii Europene, obligatoriu este nevoie de pașaport pentru toată lumea.

Alte documente necesare

În cazul șoferilor, actele mașinii nu trebuie să lipsească.

„Conducătorul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice, valabilă la momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei. Iar dacă mașina nu aparține conducătorului auto, o împuternicire din partea proprietarului autoturismului”, a declarat și Raluca Stan, de la Poliția de Frontieră.

Pentru cei care călătoresc peste Ocean, viza iar este un document foarte important. Există și țări care solicită vaccinuri împotriva diferitelor boli.

„În special pentru destinaţiile din America Latină, precum Brazilia sau în anumite ţări de pe continentul african, e nevoie de câteva vaccinuri în special cel contra febrei galbene”, a transmis și Traian Bădulescu, agent de turism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.