Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon propune ca un miliard din rezerva valutară să fie investit în infrastructură. Ideea a stârnit reacții printre analiști și politicieni

wikipedia.org
igor dodon

Igor Dodon a propus ca din rezervele Băncii Naționale să fie retras cel puțin un miliard de dolari pentru investiții, iar banii s-ar afla pe un cont la Washington, scrie unimedia.info.

„Noi avem trei miliarde de dolari, rezerve valutare a statului Republica Moldova. Acești bani se află pe cont în Washington. Adică tot la americani stau. Și atunci noi ce facem? Hai să luăm o parte din acești bani și să investim în economie, drumuri... Știu că rezerva aceasta trebuie să acopere trei luni de import, dar ea deja de trei, de cinci ori poate să acorepe trei luni de import. Hai să lăsăm acolo 1 jumate, două, iar un miliard... să nu căutăm bani nu știu pe unde, noi avem banii noștri”, a declarat președintele, la emisiunea Puterea a patra, de la N4.

„Moldovenii trebuie sa cunoască exact ce se întâmpla cu banii lor, daca o parte din acești bani pot sau nu pot fi utilizați pentru investiții, care să le facă viața mai bună. Cetățenii noștri au dreptul sa cunoască de ce ținem acești bani ai lor in străinătate, unde sunt valorificați pentru deficitul bugetar al altor țări, cu o dobânda aproape zero, în timp ce noi suntem nevoiți sa luăm împrumuturi cu 1-2 la sută pentru a construi drumuri sau a face alte investiții importante pentru infrastructură și dezvoltare durabilă”, a venit cu explicații șeful statului, pe pagina sa de Facebook, după ce ideea a stârnit reacții aprinse printre politicieni și analiști economici.

Citește și: Vitalie și Iulia Stepanov, care au deconspirat scandalul de doping din sportul rusesc, se ascund într-o suburbie din SUA

„Nu am cerut niciunei instituții să scoată bani din rezerva valutară, așa cum în mod manipulativ au afirmat unii, am cerut însă clarificări și voi primi aceste clarificări, indiferent ca le place sau nu unor experți”, a mai spus Igor Dodon.

În același timp, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat că, pentru a extrage o asemena sumă din rezervele valutare ale statului, „există cadru legal care prevede scopurile în care aceste rezerve pot și urmează a fi utilizate. În limita cadrului legal, trebuie de examinat.”

Totuși, unii politicieni nu s-au arătat încântați de ideea președintelui. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că ideea i se pare „năstrușnică”: „Dacă ar fi fost totul atât de simplu, ideea ar fi fost implementată demult. Inclusiv atunci când s-a furat un miliard din sistemul bancar.”

Directorul executiv ExpertGrup, Adrian Lupușor susține că rezervele valutare ce vor fi canalizate „în proiecte infrastructurale sau alte activități ale Guvernului nicicum nu vor duce la dezvoltare economică. Pierderea unei bune părți din rezerve (o treime) va duce la deprecierea leului, creșterea puternică a inflației și descurajarea activității investiționale private (putem anticipa și un fenomen dezinvestional - plecarea din țară a investițiilor și depunerilor private de teama inflației și volatilității macroeconomice).”

Potrivit lui Lupușor, chiar dacă rezerva de stat este una „confortabilă”, acoperă puțin peste 4 luni de importuri, iar țara are o datorie externă de circa 7.3 miliarde USD (de 2.5 ori mai mare decât rezervele valutare), fiind foarte expusă șocurilor externe. „Pe lângă faptul că asemenea practică este pur și simplu ilegală și contravine principiilor recunoscute internațional privind independența autorităților monetare, aceasta va depriva Moldova de principala pernă de siguranță împotriva șocurilor macroeconomice.”

Rezerva valutară a Republicii Moldova constituia, la sfârșitul lunii noiembrie a anului curent, 3,055.54 miliarde de dolari, un nivel-record de 3,056 miliarde dolari, în creștere cu circa 40 milioane de dolari, în comparație cu finele lunii octombrie 2019, când acestea constituiau circa 3.014 miliarde de dolari, potrivit mold-street.com.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.