Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon s-a întâlnit cu liderul Transnistriei sub umbrela protectoare a Moscovei

Întâlnirea preşedintelui moldovean, Igor Dodon, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, miercuri la Bender (Tighina), oraş din dreapta Nistrului dar controlat de separatişti, a fost salutată la Moscova de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar a fost criticată de partidul proeuropean de opoziţie al Maiei Sandu, care indică, într-un comunicat difuzat joi presei, că preşedintele republicii s-a abătut de la prevederile constituţionale.

În cadrul acestui prim contact bilateral, Dodon şi Krasnoselski au abordat probleme precum libera circulaţie a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, recunoaşterea diplomelor transnistrene, circulaţia feroviară şi resetarea comunicaţiei telefonice între cele două părţi, relatează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Slovenia vrea să profite de pe urma Primei Doamne de la Casa Albă

Într-o conferinţă de presă, la întoarcerea la Chişinău, Dodon a declarat că scopul vizitei a fost stabilirea "contactelor cu noua conducere din regiunea transnistreană şi a unui mecanism de conlucrare în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii", potrivit agenţiei de presă Moldpres.

"Am convenit că trebuie să întreprindem acţiuni pentru a rezolva problemele oamenilor simpli. Subiectele care-i interesează pe ei: diplomele, numerele de înmatriculare. Noi am abordat problemele legate de terenurile agricole, a şcolilor din partea stângă a Nistrului, admiterea unor categorii de funcţionari' (moldoveni) în Transnistria, a declarat Dodon, citat de Radio Chişinău. Totodată, preşedintele moldovean a estimat că "are convingerea că în următoarele luni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simţi schimbări benefice privind subiectele de interes comun'.

Portalul Deschide.md remarcă faptul că, în declaraţiile sale, Igor Dodon s-a referit la responsabilitatea celor "doi şefi de stat', deşi Transnistria este o regiune separatistă, care s-a desprins de Republica Moldova în urma unui conflict armat la începutul anilor '90 ai secolului trecut, iar statalitatea sa nu a fost recunoscută până în prezent pe plan internaţional nici măcar de Rusia.

În acelaşi timp, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a declarat convins că va reuşi să construiască un "dialog pozitiv' cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat apropiat de Moscova. El a subliniat că această întrevedere a avut un caracter preliminar, deşi a reprezentat o bună oportunitate pentru "a schiţa probleme concrete care să fie ulterior rezolvate', a relatat, din Tiraspol, agenţia oficială de presă transnistreană "Novosti PMR'.

Citește și: Un fost șef al CIA anunță un posibil DEZASTRU pentru viitorul României

Ultima vizită a preşedintelui Republicii Moldova în regiunea transnistreană a fost efectuată de Vladimir Voronin în anul 2008.

În timpul campaniei electorale, dar şi după încheierea acesteia, Igor Dodon s-a pronunţat în repetate rânduri pentru federalizarea Republicii Moldova.

Întâlnirea lui Dodon cu liderul de la Tiraspol nu a rămas neobservată la Moscova, unde vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a salutat întâlnirea de la Tighina. "Îl aşteptăm pe Igor Dodon la Moscova pe 17 ianuarie', a reacţionat Dmitri Rogozin, citat de Deschide.md.

Opoziţia din Republică Moldova a sancţionat atitudinea preşedintelui moldovean prorus Igor Dodon la întâlnirea avută miercuri cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Astfel, Biroul permanent al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, consideră că modul în care s-a prezentat Igor Dodon la întâlnirea cu Vadim Krasnoselski la Bender contravine articolului 77 din Legea Supremă, care stipulează clar că preşedintele Republicii Moldova "este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", precum şi a art.1 alin.(1) din Constituţia Republicii Moldova, potrivit căruia "Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil", conform unui comunicat al PAS difuzat presei.

Preşedintele Igor Dodon nu s-a delimitat de poziţia Partidului Socialist, exprimată la Congresul acestei formaţiuni în 18 decembrie 2016, care prevede federalizarea republicii şi nu cere retragerea trupelor Federaţiei Ruse, ce staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, subliniază comunicatul PAS.

Preşedintele Igor Dodon continuă să facă declaraţii anticonstituţionale în favoarea regimului nerecunoscut de la Tiraspol, scrie în acest sens şi Jurnal.md, indicând că Dodon s-a lăudat că l-a felicitat pe liderul Transnistriei cu ocazia victoriei la recentele "alegeri prezidenţiale', scrutin nerecunoscut de niciun stat. "L-am felicitat cu victoria obţinută în alegeri, ceea ce niciun preşedinte al Republicii Moldova nu a făcut până acum', a declarat Dodon, care a postat pe Facebook mai multe fotografii făcute cu Krasnoselski la o biserică din Bender.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.