Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi jurnalişti turci au fost eliberaţi din închisoare: Decizia a fost luată de către Curtea Constituţională a Turciei

ciocanel judecator

Curtea Constituţională a Turciei a decis joi eliberarea jurnaliştilor Mehmet Altan şi Sahim Alpay, susţinând că drepturile lor au fost încălcate, a anunţat canalul de televiziune CNN Turk, citat de Reuters. Nu există deocamdată o confirmare din partea Curţii. Înainte de sesiunea Curţii, unii avocaţi au afirmat că decizia instanţei supreme ar putea reprezenta un precedent pentru alte zeci de jurnalişti care sunt judecaţi în Turcia, conform Agerpres.

Cei doi jurnalişti, care sunt amândoi în închisoare de peste un an, au fost închişi ca urmare a tentativei eşuate de puci din 2016, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat o vastă represiune despre care criticii spun că ea este folosită pentru a reduce disidenţa la tăcere.

Atât Altan cât şi Alpay au fost acuzaţi de legături cu grupări teroriste şi de tentativă de înlăturare a guvernului, acuzaţii pe care ei le-au respins. De la tentativa de puci din iulie 2016, Turcia a plasat în detenţie peste 50.000 de persoane şi a închis peste 130 de mijloace de informare în masă. Circa 160 de jurnalişti au fost băgaţi la închisoare, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor Turci. Organizaţiile internaţionale de jurnalism au afirmat că Turcia este acum cea mai mare închisoare pentru jurnalişti. Mulţi dintre reporterii închişi au fost acuzaţi de propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis) sau pentru reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele puciului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.