Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi mărturisitori din perioada comunistă care au purtat numele Sfântului Gheorghe, pomeniți la Putna de Părintele Anania

putna

De sărbătoarea Sfântului Gheorghe, Protos. Anania Vatamanu de la Mănăstirea Putna s-a gândit la doi mărturisitori din perioada comunistă care au purtat numele marelui mucenic cinstit în data de 23 aprilie și au avut parte de suferințe similare pentru credința în Hristos, potrivit basilica.ro.

Pr. Gheorghe Calciu

În predica rostită vineri la Sfânta Liturghie, părintele a invitat la o incursiune în temnițele comuniste ale anilor 50, unde îl găsim întâi pe Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa dând mărturie despre ajutorul primit de la ocrotitorul său spiritual.

„El mărturisește că s-a gândit de multe ori la analogia dintre viața sa și cea a Sfântului Gheorghe, dintre viața lui petrecută în închisoare și chinurile pe care le-a răbdat Sfântul Gheorghe în închisoare. Și de aceea, a avut îndrăzneală să-l cheme în ajutor și a simțit de multe ori sprijinul său”, a subliniat Protos. Anania.

Gheorghe Jimboiu

În aceeași perioadă îl găsim în închisoare pe tânărul Gheorghe Jimboiu.

„Știm despre Sfântul Gheorghe că era un tânăr frumos, plăcut la vedere care și prin acest lucru, nu numai prin vitejia sa, îl cucerise pe împăratul Dioclețian”, a spus părintele arătând apoi că nu numai prin nume și prin frumusețe erau asemănători Gheorghe Jimboiu și Sfântul cinstit în 23 aprilie.

Părintele protosinghel a citat din mărturisirile lui Dumitru Bordeianu care a stat în detenție Gheorghe Jimboiu:

„Am cunoscut în viața mea fel de fel de oameni, dar n-am întâlnit un altul, indiferent de vârstă sau pregătire, care să înțeleagă Ortodoxia și să iubească pe Hristos ca Jimboiu. Un tânăr curat trupește și sufletește, înzestrat cu o mare blândețe și bunătate. A fost singura ființă pe care am întâlnit-o care n-a spus niciodată că suferă de foame. Avea dragoste de oameni, indiferent cine erau ei, prieteni sau dușmani, dusă până la sacrificiul de sine. Față de dușmani și față de cei care l-au chinuit și continuau să o facă, avea o înțelegere care rațional nu se putea explica”

„Din momentul în care l-am cunoscut pe Jimboiu, n-am mai citit Viețile Sfinților ca pe o lectură oarecare. Cunoscându-l pe el, orice îndoială că au existat și mai există sfinți pe pământ a fost spulberată pentru totdeauna din sufletul meu. Acest martir, cu fizicul său de sfânt bizantin, a fost pentru mine modelul neegalat a ceea ce trebuie să fie și să facă omul pentru mântuirea lui și a neamului care l-a conceput”.

Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa (stânga) și Gheorghe Jimboiu (dreapta).

Să ne jertfim comoditatea

„Iată că, în cele mai grele condiții – în temniță, îndurând torturi asemenea sfântului pe care astăzi îl prăznuim – au existat oameni care au înțeles că menirea omului este aceea de a face binele, de a-L primi pe Hristos în inima lor și a-L împărtăși celorlalți prin însăși existența lor”, a spus părintele Anania.

„Suntem și noi chemați să dovedim curaj. Să luăm hotărârea de a ne împotrivi păcatului, de a ne împotrivi patimilor care ne împresoară. Să avem curajul de a trăi creștinește, de a lupta cu patimile și cu păcatele din noi, de a nu ceda ispitelor, de a-L mărturisi pe Hristos în viața noastră”.

„Suntem chemați și noi să ne jertfim comoditatea”, a adăugat părintele, „să ne depășim fricile pentru a face binele și pentru a-i ajuta și pe cei de lângă noi. Binele este molipsitor, curajul nostru le dă curaj și celorlalți”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.