Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi miniştri germani cer contracararea propagandei lui Erdogan

 Sigmar Gabriel

Şeful diplomaţiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, şi ministrul german de justiţie, Heiko Maas, au lansat marţi un apel la intensificarea controlului asupra moscheilor care transmit 'propaganda' preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-un nou episod al crizei germano-turce care se accentuează de mai multe luni, notează AFP. 'Trebuie să fim atenţi ca, în Germania, comunităţile musulmane să nu cadă sub influenţa preşedintelui Erdogan', scriu cei doi miniştri, într-un articol de opinie apărut în ediţia online a publicaţiei Der Spiegel.

'În niciun caz nu putem tolera societăţi paralele sau chiar contra-societăţi', subliniază cei doi social-democraţi. 'Nu trebuie nici să subestimăm pericolele care emană de la organizaţiile guvernamentale ale lui Erdogan în Germania', mai scriu miniştrii, cerând ca ţara lor 'să-i protejeze pe oamenii care se ridică împotriva luptei culturale şi a propagandei lui Erdogan'.

Apelul celor doi responsabili germani intervine după ce preşedintele Erdogan i-a îndemnat pe turcii din Germania să nu voteze, la alegerile federale de pe 24 septembrie, pentru niciunul din marile partide - social-democrat, creştin-democrat şi ecologist -, acuzate de el că sunt 'inamici' ai Turciei.

Germania este ţara cu cea mai numeroasă diaspora turcă, cifrată la aproximativ 3 milioane de persoane. O parte dintre moscheile sau comunităţile religioase ale acesteia sunt administrate în mod direct de Ministerul turc al Afacerilor Religioase prin intermediul organizaţiei sale Ditib, care trimite imami în Germania. În special după puciul eşuat din iulie 2016 din Turcia, asociaţii turce au fost acuzate că sunt cureaua de transmisie a politicii tot mai agresive a lui Erdogan faţă de lideri germani. Marţi, ministrul german de externe i-a mai acuzat pe susţinătorii puterii de la Ankara că i-au ameninţat soţia pentru că se simt încurajaţi de ieşirile agresive ale lui Erdogan, conform Agerpres.

La rândul său, liderul social-democraţilor şi candidatul acestora la funcţia de cancelar, Martin Schulz, l-a acuzat marţi pe liderul turc că ''foloseşte limbajul unui bătăuş de bodegă, nu pe cel al unui şef de stat'. Recep Tayyip Erdogan şi-a înmulţit invectivele la adresa responsabililor politici germani, atacându-l în mod direct pe Sigmar Gabriel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.