Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dolarul redevine un refugiu sigur: atinge un maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu o monedă importantă

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Luni, dolarul a urcat la un nou maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul, după ce rezultatele bune obținute de coaliția conservatoare aflată la guvernare în Japonia în urma alegerilor au indicat că nu vor apărea schimbări în politica monetară relaxată, scrie Reuters.

În același timp, temerile legate de creșterea globală au ajutat dolarul, care este un refugiu sigur, informează Mediafax.

Moneda americană a urcat până la 137,28 yeni în tranzacțiile de dimineață, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 1998. Ulterior, și-a redus ușor aceste câștiguri și a fost ultima dată în creștere cu 0,6% la 136,93.

De asemenea, dolarul a fost ferm în raport cu euro, care a scăzut cu 0,38% la 1,0144 dolari, îndreptându-se din nou spre minimul intraday de 20 de ani atins vineri, lăsând indicele dolarului în creștere cu 0,4% la 107,3.

"Dolarul se întărește pe toată linia, dar dolarul-yen conduce mișcarea", a declarat Rodrigo Catril, strategul valutar al National Australia Bank

El a spus că îndepărtarea investitorilor de activele mai riscante a susținut dolarul în general, în timp ce, în Japonia, rezultatul alegerilor de duminică, care indică faptul că nu va exista nicio schimbare în politica economică expansionistă a țării, va cântări asupra yenului.

Politica Băncii Japoniei (BOJ) de menținere a ratelor japoneze la un nivel scăzut pentru a susține economia, combinată cu creșterea ratelor dobânzilor din SUA, a fost un factor major în slăbiciunea recentă a monedei japoneze.

Guvernatorul BOJ, Haruhiko Kuroda, a declarat la începutul zilei că banca centrală "nu va ezita să ia măsuri suplimentare de relaxare monetară, dacă va fi necesar".

Inflația ridicată - după standardele japoneze - a dus la o anumită presiune publică asupra factorilor de decizie politică pentru a schimba cursul, dar Catril a declarat că această presiune a fost redusă de coaliția condusă de Partidul Liberal Democrat (PLD) al premierului Fumio Kishida, care și-a mărit numărul de locuri în camera superioară în alegerile de duminică.

Departe de Japonia, temerile legate de perspectivele de creștere globală, în special în contextul în care băncile centrale încearcă să limiteze inflația galopantă, au împins capitalul către paradisuri sigure.

"Dolarul ar putea rămâne scump până la rezolvarea riscurilor legate de inflația globală ridicată, securitatea energetică europeană și perspectivele de creștere ale Chinei", au declarat analiștii de la Barclays într-o notă adresată clienților.

"Indicele prețurilor de consum din SUA din această săptămână va fi o piesă importantă a puzzle-ului, deoarece Fed va decide între 50 de puncte de bază și 75 de puncte de bază înainte de ședința din iulie".

Datele privind IPC din SUA sunt așteptate miercuri.

În condițiile în care inflația este galopantă în mare parte a lumii, în această săptămână se așteaptă, de asemenea, majorări de rate din partea Băncii Noii Zeelande, marți, și a Băncii Canadei, joi.

Celălalt eveniment economic principal din această săptămână este PIB-ul chinez pentru trimestrul al doilea, care va fi anunțat vineri, investitorii urmărind semnele privind cât de puternic a fost afectată economia de blocajele COVID-19.

Marea Britanie își va publica miercuri datele privind PIB-ul pe trimestrul al doilea, dar atenția este mai mult concentrată pe alegerea viitorului lider și prim-ministru de către Partidul Conservator aflat la guvernare.

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut cu 0,38% față de dolarul mai puternic, la 1,1986 dolari, după ce a încheiat o perioadă volatilă săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.