Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu imens în sport: A murit o medaliată la Jocurile Olimpice în proba de aruncarea greutății - Era cea mai vârstnică olimipică din Germania

Doliu

Cea mai vârstnică olimpică din Germania, Marianne Werner, medaliată la aruncarea greutății la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952, a murit la 99 de ani.

Ea a fost o performeră remarcabilă la aruncarea greutății, în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, conform Mediafax.

Werner a câștigat campionatul german de aruncare a discului în 1947 și a fost o figură dominantă la nivel național atât la aruncarea greutății, cât și la aruncarea discului la începutul anilor 1950.

A câștigat titluri naționale la disc între 1951 și 1954 și a fost campioană a Germaniei de Vest la aruncarea greutății între 1953 și 1959, ratând titlul doar în 1955, când a luat bronzul.

Atleta născută la Dülmen a atras atenția selecționerilor pentru Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952 și a fost aleasă pentru ambele discipline, deoarece Germania a revenit în mișcarea olimpică după excluderea din sportul internațional în urma războiului.

La aruncarea discului, ea a ocupat locul al treilea după calificări, dar a coborât pe locul nouă în finală.

Aproape o săptămână mai târziu, ea a concurat la aruncarea greutății.

La începutul rundei finale, se afla pe locul patru, dar aruncarea sa finală de 14,57 metri i-a adus argintul, în urma Galinei Zybina din Uniunea Sovietică, care a înregistrat un record mondial de 15,28 metri.

Într-o epocă în care aruncătorii sovietici erau dominanți, Werner s-a mai clasat pe locul cinci la aruncarea greutății la Campionatele Europene din 1954 de la Berna și pe locul 11 la aruncarea discului.

Werner a fost selecționat din nou pentru echipa combinată a Germaniei la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956.

Spre deosebire de Helsinki, unde își asigurase medalia cu ultima aruncare, ea a înregistrat cea mai bună distanță de 15,61 m cu primul său efort din finală.

O altă aruncătoare sovietică, Tamara Tyshkevich, a luat aurul, iar Werner a fost din nou învinsă de Zybina, care a câștigat argintul de această dată.

Werner s-a mai clasat pe locul 10 la aruncarea discului la Melbourne.

La Campionatele Europene de la Stockholm din 1958, Werner a obținut singurul ei titlu major.

Aruncarea ei câștigătoare de 15,74 m a fost un record al Campionatelor Europene la acea vreme.

Atunci a învins-o atât pe campioana olimpică din 1956, Tyshkevich, cât și pe viitoarea medaliată cu aur din 1960, Tamara Press, tot din Uniunea Sovietică.

Această performanță i-a adus titlul de sportiva germană a anului 1958.

Werner a primit, de asemenea, Premiul Memorial Rudolf Harbig, fiind doar a doua femeie care l-a primit după ce a fost creat în 1950.

Ulterior, a devenit profesor de științe sportive la Universitatea din Dortmund.

În 1961, a scris, împreună cu primul ei soț, Erich Werner, un manual despre sportul ei, intitulat "Metodologia probelor de aruncări pentru școli și cluburi".

În 1985, a primit, de asemenea, premiul Dr. Hans-Heinrich-Sievert.

Se crede că Werner era cea mai în vârstă medaliată olimpică la atletism în momentul morții sale.

De asemenea, se crede că a fost cea mai în vârstă olimpică germană supraviețuitoare.

Înotătoarea de origine olandeză Erne Herbers, care a concurat în proba de 100 m spate la Helsinki 1952, este considerată în prezent cea mai în vârstă, la 98 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.