Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea artei: Un gigant al teatrului din secolul al XX-lea s-a stins din viață

theglobaldispatches.com
Peter Brook

Regizorul britanic Peter Brook, un gigant al teatrului din secolul XX, s-a stins din viață sâmbătă, la Paris, la vârsta de 97 de ani.

Peter Brook, unul dintre cei mai vizionari și mai influenți gânditori ai teatrului, a scris mai multe lucrări, printre care și The Empty Space (1968), în deschiderea căreia și-a expus viziunea: "Pot să iau orice spațiu gol și să-l numesc scenă goală. Un om merge pe acest spațiu gol, în timp ce altcineva îl privește, și asta este tot ce este necesar pentru ca un act de teatru să fie inițiat."

Regizorul era stabilit în Franța din 1974. În teatrul secolului al XX-lea, atât de bogat în "maeștri", el a fost unul dintre cei mai mari, aflându-se la vârful teatrului de proză. "Regizorul", spunea el, "nu este personajul central care decide punctul de vedere al piesei, îl stabilește și îl comunică publicului; el are un alt rol, mai subtil și mai misterios. El este acolo pentru ca ceva să se împlinească", relatează theguardian.com.

S-a născut la Londra la 21 martie 1925 și, la vârsta de șapte ani, a jucat de unul singur o versiune de patru ore a lui Hamlet pentru părinții săi. După ce a urmat cursurile Magdalen College, Oxford, a ajuns în scurt timp la Royal Opera House, unde a regizat opera Salome de Richard Strauss, cu desene de Salvador Dalí.

Cel mai cunoscut spectacol al său este "Mahabharata" - o epopee de nouă ore inspirată din mitologia hindusă - a cărui premieră a avut loc în 1985 şi care a fost adaptat apoi într-un film pentru marele ecran, lansat în 1989.

În anii 1900, când triumfa în Regatul Unit cu "Happy Days", de Samuel Beckett, criticii de teatru au declarat că Peter Brook era "cel mai bun regizor pe care Londra l-a avut vreodată".

După ce coordonat peste 35 de ani teatrul francez Bouffes du Nord, Peter Brook a renunţat la conducerea instituţiei pariziene în 2010, la vârsta de 85 de ani, însă a continuat să monteze până de curând spectacolele pe scena acestui teatru.

A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, având în palmares mai multe premii Tony şi Emmy, un premiu Laurence Olivier, Praemium Imperiale şi Prix Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.