Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în lumea literaturii: a murit un mare scriitor rus, luptător împotriva sistemului

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Cunoscutul scriitor şi disident rus Vladimir Voinovici, dramaturg şi poet, s-a stins din viaţă sâmbătă la vârsta de 85 de ani în urma unui atac de cord la Moscova, informează postul de radio Eho Moskvî şi Radio Svoboda.

Citește și: Clotilde Armand publică LISTA beizadelelor: copiii liderilor PSD, angajați pe bani grei la stat

Voinovici este cunoscut mai ales pentru faimoasa sa trilogie "Viaţa şi neobişnuitele aventuri ale soldatului Ivan Cionkin" - care a apărut la început în Germania şi Franţa, iar după căderea comunismului şi în Rusia - şi a distopiei "Moscova 2042". 

Pentru mulţi, Voinovici a fost un exemplu de rară libertate personală şi de curaj civic, iar satira sa strălucitoare, ridiculizând clişeele socialismului realist, a format vederile şi gusturile unei generaţii de cititori, notează Radio Svoboda. 

Ceremonia de adio cu Vladimir Voinovici va avea loc luni la Moscova, la Casa Centrală a Scriitorilor. El va fi înhumat la cimitirul Troiekurovski din capitala rusă. 

Eho Moskvî aminteşte că pentru romanul său "Propagandă monumentală" , Voinovici a primit Premiul de Stat al Federaţiei Ruse. În epocă, înainte de a fi expulzat din URSS, cântecul său "Paisprezece minute înainte de start" a devenit imnul neoficial al cosmonauţilor sovietici. 

Pentru satira la adresa autorităţilor comuniste în activitatea sa literară din anii 1980, Vladimir Voinovici a fost expulzat din URSS şi i ridicat cetăţenia sovietică. În 1990, paşaportul sovietic i-a fost restituit la decizia lui Mihail Gorbaciov. Între 1980-1992, scriitorul a trăit mai întâi în RFG, iar apoi în SUA, colaborând o perioadă îndelungată cu postul de radio Europa Liberă. 

În trecut, Voinovici s-a preocupat de respectarea drepturilor omului şi a fost un cunoscut disident. Până în ultimele zile ale vieţii, el a făcut declaraţii pe teme politice, criticând actuala putere rusă. Astfel, în luna mai a acestui an, scriitorul a fost printre semnatarii demersului asociaţiei "Svobodnoie Slovo" în favoarea transferului regizorului ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, către autorităţile din Ucraina. 

Vladimir Voinovici "este o comoară naţională a Rusiei. Dacă am fi fost japonezi, întreaga naţiune rusă s-ar pleca în faţa sa", declara scriitorul Viktor Şenderovici, citat de Eho Moskvî. 

În distopia "Moscova 2042" apărut în 1986 - pe vremea când trăia încă în exil în RFG - el evocă o Rusie în care la putere se află un reprezentant al KGB-ului - Generalismus - care conduce cu "amicii săi kgbişti" şi reprezentanţi ai clerului, anticipând practic ceea ce se va petrece în Rusia după anul 2000. 

Într-o discuţie recentă la Radio Svoboda, scriitorul Viktor Şenderovici l-a întrebat în glumă pe Voinoivici dacă nu se simte responsabil de situaţia actuală din Rusia, întrucât autorităţile ruse parcă i-ar fi citit romanul şi îl transpun în practică. Vladimir Voinovici a promis atunci să scrie o continuare a acestui roman, dar într-o cheie mai optimistă, ceea ce însă nu a mai reuşit să facă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.