Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în lumea regalităţii: A încetat din viaţă ultimul rege al Ruandei

myjourneytojesus.wordpress.com
lumanare

Ultimul rege al Ruandei, Kigeli al V-lea, a încetat din viaţă luni dimineaţă la vârsta de 80 de ani, în SUA, unde a trăia exilat de mult timp, transmite AFP. Cu numele din naştere Jean-Baptiste Ndahindurwa, regele Kigeli al V-lea a acces la tron în anul 1959, dar un an mai târziu autorităţile coloniale belgiene l-au forţat să ia calea exilului după ce el ceruse ajutorul ONU pentru ca Ruanda să obţină independenţa. După ce şi-a părăsit ţara a trăit în mai multe ţări din Africa, inclusiv Kenya şi Uganda, iar în anul 1992 s-a instalat în SUA, undeva la periferia Washingtonului.

Monarhul făcea parte din etnia tutsi, minoritară în Ruanda şi pe care s-a sprijinit administraţia colonială belgiană, în timp ce majoritatea hutu a fost exclusă de la conducerea ţării, iar monarhia a devenit treptat în ochii acestei majorităţi o instituţie a minorităţii tutsi. Monarhia a fost abolită în Ruanda în urma referendumului din anul 1961, cu un an înaintea proclamării independenţei. Însă ideea revenirii la monarhie a fost adesea evocată începând din anul 1994 şi odată cu preluarea puterii de către partidul Frontul Patriotic Ruandez (FPR), formaţiune creată în urma rebeliunii tutsi conduse de actualul preşedinte Paul Kagame. Însă acest partid nu i-a permis niciodată regelui Kigeli al V-lea să revină în ţară, nici măcar pentru o vizită.

Niciun partid politic ruandez nu se consideră în prezent monarhist şi mulţi ruandezi cred că monarhia ţine acum de 'folclor'. Totuşi, pentru unii regele reprezintă o autoritate morală respectată care poate fi un factor de unitate pentru un popor care încă nu şi-a vindecat rănile genocidului din anul 1994, soldat cu circa 800.000 de morţi, majoritatea din rândul etniei tutsi, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.