Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO/ Doliu în Serbia, sărbătoare în Kosovo - 23 de ani de când rana Balcanilor a fost redeschisă de bombardamentele NATO

Watching America
Iugoslavia război

Serbia a marcat joi 23 de ani de la începutul campaniei de bombardamente a NATO împotriva a ceea ce era atunci Republica Federală Iugoslavă, lansată după eşecul negocierilor vizând încetarea conflictului din Kosovo şi a dezastrului umanitar provocat de acesta, relatează agenţia croată de presă HINA, potrivit Agerpres.

Campania NATO, care a acuzat regimul condus de fostul preşedinte Slobodan Milosevic de expulzarea şi uciderea de etnici albanezi în Kosovo, atunci provincia sa sudică, a fost considerată de Serbia o "agresiune" din partea Alianţei, notează HINA. Potrivit cifrelor oficiale sârbe, campania de 78 de zile s-a soldat cu 2.500 de morţi în rândul civililor, peste 12.500 de răniţi şi 1.008 militari şi poliţişti ucişi sau dispăruţi, daunele provocate infrastructurii fiind estimate la zeci de miliarde de dolari.

Miercuri seara, într-un interviu acordat postului RTV, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că "nu există scuze pentru agresiunea NATO" din 1999, dar că el ar fi acţionat diferit, în locul lui Milosevic, a consemnat Tanjug.

"Aş fi încheiat totul în câteva zile, fie şi cu demisia mea sau altceva. Şaptezeci şi opt de zile de tortură este prea mult pentru o ţară care nu avea nicio şansă să se apere şi aştepta să fie ajutată, ştiind că nu ne va ajuta nimeni", a spus Vucic.

Şi Rusia a votat atunci pentru sancţiuni împotriva Serbiei, a amintit Vucic, menţionând că Rusia era un stat slab sub preşedintele de atunci, Boris Elţin.

În schimb, preşedinta kosovară, Vojsa Osmani, a notat joi pe Twitter că "acum 23 de ani NATO a intervenit pentru a pune capăt genocidului împotriva populaţiei din Kosovo", asigurând că concetăţenii săi rămân "etern recunoscători aliaţilor pentru sprijinul acordat pe drumul spre libertate şi democraţie". "Acum mai mult ca oricând lumea democratică trebuie să-şi amintească de această poveste de succes", a adăugat ea, citată de EFE.

Peste 100 de ţări au recunoscut ulterior suveranitatea Kosovo, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor UE, dar nu şi Rusia, China sau Spania, între altele, precizează EFE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.