Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu naţional în mai multe ţări din sudul Africii după decesul fostului preşedinte zambian, Kenneth Kaunda

glbnews
Kenneth Kaunda presedintele fondator al Zamiei

Africa de Sud a decretat vineri zece zile de doliu naţional în memoria primului preşedinte zambian, Kenneth Kaunda, decedat cu o zi înainte la vârsta de 97 de ani de pneumonie la Lusaka, a anunţat preşedinţia sud-africană, notează AFP.

Zambia, sub Kenneth Kaunda, a fost unul din adversarii cei mai fermi ai guvernului de apartheid şi a găzduit timp de decenii Congresul Naţional African (ANC), în exil din anii 1970 pe teritoriul său.

Kenneth Kaunda a fost primul lider străin vizitat de simbolul eliberării sud-africane, Nelson Mandela, după ieşirea din închisoare în 1990.

"În memoria acestui mare conducător, guvernul sud-african decretează o perioadă de doliu naţional de zece zile cu efect imediat", a scris biroul preşedintelui Cyril Ramaphosa într-un comunicat.

Kenneth Kaunda a sprijinit multe mişcări luptând pentru independenţă sau împotriva puterii deţinute de minoritatea albă în alte ţări din regiune, printre care ANC.

La rândul său, Zambia a anunţat 21 de zile de doliu naţional, interzicerea tuturor evenimentelor sportive şi culturale şi a coborât drapelele în bernă.

În Botswana vecină, preşedintele Mokgweetsi Masisi a ordonat şapte zile de doliu naţional în memoria lui Kenneth Kaunda "altruistul", un "om de stat emblematic". Namibia şi Tanzania au decretat, de asemenea, şapte zile de doliu, iar Zimbabwe trei zile.

Preşedintele Ramaphosa a declarat că Kenneth Kaunda este "venerat pe bună dreptate ca părinte al independenţei şi unităţii africane" al cărui "leadership a fost o sursă de inspiraţie şi rezilienţă".

Numit şi "Gandhi al Africii" pentru activismul său non-violent, Kenneth Kaunda a condus fosta Rhodezie de Nord la independenţa fără vărsate de sânge în octombrie 1964.

Adept al socialismului şi apropiat al Moscovei, el a condus ţara timp de 27 de ani, în mare parte sub conducerea unui partid unic, a cărui gestionare defectuoasă a provocat o gravă criză economică şi socială. După revolte violente, el a acceptat alegerile multipartite în 1991 şi a fost învins.

După plecarea de la putere, fostul preşedinte zambian s-a implicat şi în lupta împotriva SIDA, după ce a anunţat public că unul dintre fiii săi a murit de această boală, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.