Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a amenințat Congresul SUA cu închiderea, într-un acces de furie

Agerpres
Donald Trump

Donald Trump a provocat stupefacţie după ce a ameninţat că se foloseşte de puteri constituţionale - care nu au mai fost folosite niciodată până în prezent - cu scopul de a forţa o confirmare a unor judecători şi a altor nominalizări în Senat, acuzându-i totodată pe democraţi de faptul că paralizează măsuri de ajutorare economică, relatează AFP, potrivit news.ro.

Senatul - majoritar republican - are puterea de a confirma sau respinge nominalizări făcute de către preşedintele republican în posturi strategice, şi anume, între alţii, membri ai administraţiei, conducărori ai unor agenţii guvernamentale, magistraţi la Curtea Supremă, ambasadori sau judecători federali.

Din cauza pandemiei noului coronavirus, Camera superioară a Congresului şi-a suspendat sesiunile plenare - până la 4 mai -, dar se reuneşte din trei în trezi zile în şedinţe scurte ”pro forma”, de câţia senatori.

Nominalizările şi proiecte de lege pot, în mod teoretic, să fie aprobate în unanimitate în cursul acestor şedinte, însă disensiuni politice profunde complică această perspectivă.

”Ceea ce se face acum, se pleacă din oraş şi se organizează şedinţe pro forma false, este o nerespectare a fatoriei faţă de americani, care nu-şi pot permite acest lucru în timpul acestei crize”, a tunat preşedintele republican.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 41: Lumina din caracatiță!

Locatarul Casei Albe a îndemnat, în conferinţa sa de presă zilnică pe tema crizei noului coronavirus, la suspendarea tuturor şedinţelor, pentru a activa o dispoziţie a Constituţiei şi a-şi confirma el însuşi candidaţii.

În cazul în care Camera Reprezentanţilor - majoritar democrată - ”nu este de acord cu această suspendare, îmi voi exercita dreptul constituţional de a suspenda cele două Camere ale Congresului”, a ameninţat el.

”Aş prefera să nu folosesc această putere”, a subliniat totodată Trump.

”VOICE OF AMERICA”, CRITICAT

El a atacat în legătură cu acest subiect noua sa oaie neagră - grupul audioviziual "Voice of America" -, exprimându-şi indignarea faţă de faptul că nu vede progrese în confirmarea celui pe care l-a propus la şefia agenţiei federale care conduce grupul, Michael Pack.

”Dacă auziţi ce iese de la Voice of America este dezgustător, lucrurile pe care le spun ei sunt dezgustătoare faţă de ţara noastră”, a tunat şeful statului american.

Un strateg abil, de obicei un aliat al preşedintelui republican, preşedintele Senatului Mitch McConnell nu a părut pregătit să dea curs directivelor sale, şi a evitat totodată să răspundă în mod direct ameninţării acestuia.

Potrivit unui purtătorde cuvânt, McConnell a discutat miercuri cu Donald Trump despre ”obstrucţionarea fără precedent a democraţilor în Senat a candidaţilor foarte calificaţi ai preşedintelui şi şi-a împărtăşit frustrarea faţă de acest proces”.

McConnell ”s-a angajat să găsească mijloace de confirmare a candidaţilor consideraţi esenţiali (în lupta împotriva) pandemiei covid-19, însă potrivit regulamentului Senatului acest lucru necesită consimţământul” liderului minorităţii democrate Chuck Schumer, a declarat acest purtător de cuvânt pentru AFP.

Puterea constituţională evocată de către Donald Trump ”nu a fost folosită vreodată şi nu ar trebui să fie aplicată în acest moment”, a reacţionat pe Twitter Jonathan Turley, un profesor de drept de la Universitatea George Washington.

Donald Trump i-a acuzat totodată pe democraţii din Congres de faptul că blochează o anvelopă suplimentară în valoare de 250 de miliarde de dolari, destinată întreprinderilor mici şi mijlocii.

Această sumă se adaugă celor 350 de miliarde de dolari deja prevăzuţi în planul istoric de relansare a economiei americane - în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, aprobat la sfârşitul lui martie.

Democraţii spun că vor să negocieze pentru a se asigura că aceste fonduri urmează să fie repartizate tuturor IMM-urilor care au dreptul la ele şi cer puterii să aprobe în acelaşi timp ajutoare suplimentare în valoare de 250 de miliarde de dolari destinate spitalelor şi autorităţilor locale aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.