Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump i-a supărat RĂU pe rabinii din SUA: Ce au refuzat să facă aceștia, după violențele de la Charlottesville

foxnews.com
trump

Mai multe mari organizaţii americane de rabini au denunţat, cu cuvinte neobişnuite de dure, reacţia preşedintelui Donald Trump după violenţele rasiste de la Charlottesville, anunţând că ele vor boicota un apel telefonic cu Casa Alba care marchează în mod tradiţional sărbătorile evreieşti, relatează AFP.

"Cuvintele preşedintelui au servit celor care promovează antisemitismul, rasismul şi xenofobia", se menţionează într-un comunicat publicat miercuri de responsabili ai patru importante organizaţii de rabini care regrupează orientări.

Citește și: Vizita preşedintelui Macron în România, CRITICI dure dinspre Bruxelles

Preşedintele american se confruntă cu un val de critici pentru reacţia sa după manifestaţiile extremei drepte la Charlottesville, în Virginia, unde neonazişti au defilat cu torţe în mâini, strigând "Evreii nu ne vor înlocui!", unii arborând svastici. O tânără femeie, Heather Heyer, şi-a pierdut viaţa în 12 august, când un simpatizant neonazist a intrat cu maşina într-o mulţime de contramanifestanţi, făcând în jur de 20 de răniţi.

Donald Trump a condamnat imediat după dramă violenţa venind "din toate părţile", atribuind după câteva zile responsabilitatea "ambelor părţi", militanţi în favoarea supremaţiei albilor şi manifestanţi antirasişti.

"Responsabilitatea pentru violenţele de la Charlottesville, inclusiv pentru Heather Heyer, nu vine din mai multe părţi, ci din una singură: nazişti, 'alt-right' (mişcarea de extremă dreaptă americană) şi militanţii pentru supremaţia albilor care şi-au adus ura într-un oraş liniştit", subliniază comunicatul rabinilor.

De mai mulţi ani, Casa Albă şi sute de rabini se întreţin înaintea sărbătorilor evreieşti de Yom Kippur şi a noului an evreiesc Rosh Hashanah în cursul unei conferinţe telefonice.

"Noi am conchis că declaraţiile preşedintelui Trump, înainte de şi după evenimentele tragice de la Charlottesville sunt lipsite atât de autoritate morală, cât şi de empatie pentru victimele urii rasiale şi religioase fapt pentru care noi nu putem organiza un astfel de apel telefonic în acest an", explică cele patru asociaţii ale rabinilor, conform Agerpres.

Citește și: Accident de feribot cu 130 de oameni la bord: Cel puțin 40 de morți, după două naufragii / VIDEO

Înfiinţată în 1889, "Central Conference of American Rabbis" (CCAR) se declară a fi cea mai veche şi mai mare organizaţie de profil din America de Nord. Rabbinical Assembly (RA) , care susţine că are 1.700 de membri, precum şi Reconstructionist Rabbinical Association (RRA) şi Religious Action Center of Reform Judaism sunt celelalte patru semnatare.

Membri importanţi ai anturajului lui Donald Trump de confesiune evreiască, între care fiica şi ginerele său, au evitat să intre în virulenta dezbatere declanşată după Charlottesville. Puţinii care au vorbit, precum secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au făcut-o pentru a-l apăra pe preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.