Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump ține lumea cu sufletul la gură: Liderul american a declarat vineri că are vești excelente în legătură cu califatul Statului Islamic

Instagram
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a spus vineri că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind ''califatul'' Statului Islamic (SI), în contextul în care jihadiştii grupării extremiste continuă să îşi apere ultima redută în Siria, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

"Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore", a declarat Trump în faţa presei la Casa Albă.

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui "califat" autoproclamat urmează să fie făcut în curând.

Acest anunţ privind sfârşitul ''califatului'', ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie. Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria.

Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic.

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel "masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane".

Decizia americană de retragere din Siria îi pune pe aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei estimează că sfârşitul califatului, din punct de vedere teritorial, nu înseamnă şi sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea Statul Islamic.

Statele europene se confruntă de asemenea şi cu perspectiva întoarcerii pe teritoriul lor a jihadiştilor plecaţi să lupte pentru SI în Siria şi aflaţi în prezent în detenţia SDF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.