Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, mesaj special la Davos pentru africani: 'Sentimente călduroase'

www.agerpres.ro
Donald Trump în mașină

Donald Trump l-a rugat vineri pe liderul rwandez Paul Kagame, preşedintele Uniunii Africane (UA), să le transmită ”sentimentele sale” călduroase şefilor de stat de pe continent, care şi-au exprimat recent indignarea faţă de declaraţii ”jignitoare” atribuite preşedintelui american, relatează AFP.

UA, care se reuneşte în summit pe 28 şi 29 ianuarie în capitala etiopiană Addis Abeba, a condamnat la jumătatea lui ianuarie declaraţiile ”jignitoare” ale lui Donald Trump cu privire la mai multe naţiuni africane, pe care le-a catalogat drept ”ţări de rahat” în declaraţii preluate de presă. ”Eu ştiu că dumneavoastră (UA) vă reuniţi în curând şi vă rog să transmiteţi sentimentele mele călduroase” liderilor africani, a declarat preşedintele american după o întâlnire cu omologul său rwandez la Forumul Econimic Mondal (WEF) de la Davos, în Elveţia.

Acoperindu-l pe interlocutorul său cu elogii, Donald Trump a vorbit despre o ”excelentă discuţie”, ”absolut minunată”, cu şeful statului african, pe care a avut ”marea onoare” să-l întâlnească în staţiunea de schi de lux.

Kagame a preciat, la rândul său, că reuniunea a fost ”bună” şi a adăugat că au discutat despre economie şi schimburi comerciale.

Preşedintele american nu a răspuns unor întrebări, strigate din sală, despre faptul dacă au evocat sau nu afirmaţiile despre ”ţările de rahat”.

WEF reuneşte la Davos, de marţi, mii de mari patroni, investitori financiari bogaţi şi lideri politici.

Donald Trump a susţinut un discurs vineri după-amiaza.

Declaraţiile atribuite lui Donald Trump au provocat un val de indignare la nivel mondial.

Ambasadorii din grupul african la ONU au cerut, de exemplu, ”retractarea” şi ”să se prezinte scuze”. Senegalul şi Botswana i-au convocat pe ambasadorii americani. Iar guvernul haitian a denunţat nişte aformaţii ”odioase şi abjecte”.

Donald Trump a reacţionat imediat, aşa cum face adesea, pe Twitter, printr-o formulă ambiguă. ”Limbajul pe care l-am folosit în cursul reuniunii a fost dur, dar nu acestea sunt cuvintele pe care le-am utilizat”.

”Eu nu sunt rasist. Sunt persoana cea mai puţin rasistă pe care aţi intervievat-o vreodată”, le-a declarat preşedintele american ulterior unor jurnalişti, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.