Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump nu renunță la planul său ce vizează Ierusalimul: Decizia a strânit multe proteste vehemente

Donald Trump

Donald Trump ”se gândeşte serios” să transfere Ambasada Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat vicepreşedintele Mike Pence, după ce preşedintele american anunţa în octombrie că lasă de o parte această promisiune electorală, relatează AFP.

Vicepreşedintele, care urmează să efectueze o vizită în Israel în decembrie, a făcut această declaraţie marţi, la New York, într-un discurs pe care l-a susţinut cu ocazia marcării a 70 de ani de la adoptarea unei rezoluţii ONU care a condus la crearea statului israelian, scrie news.ro.

Citește și: Situație inedită la BNR: Ce se va întâmpla cu salariile uriașe ale angajaților, după revoluția fiscală

”Preşedintele Donald Trump studiază serios când şi cum să mute Ambasada americană în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Mike Pence în faţa unor diplomaţi şi lideri evrei reuniţi la Queens Museum.

În această clădire, care servea ca reşedinţă temporară ONU la puţin timp după înfiinţarea organizaţiei, a aprobat Adunarea Generală a ONU, pe 29 noiembrie 1947, o împărţire a Palestinei în trei entităţi, permiţând coexistenţa unui stat evreu şi unui stat arab, în timp ce Ierusalimul şi periferia sa rămâneau sub control internaţional.

Citește și: Previziunile s-au adeverit: Cine ar putea face plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

La 7 octombrie, Donald Trump anunţa că, în pofida uneia dintre promisiunile sale de campanie, Ambasada americană în Israel nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim înainte să încerce să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian.

”Vreau să-i dau o şansă” acestui proces ”înainte să mă gândesc la mutarea ambasadei la Ierusalim”, declara Donald Trump într-o emisiune televizată. ”Vom lua o decizie într-un viitor nu prea îndepărtat”, preciza el.

Citește și: Lovitură de proporţii în Europa cu implicaţii MAJORE în România: Afacere de miliarde în Marea Neagră – o mare bancă îşi DISTRUGE concurenţa

La începutul lui iunie, Casa Albă a anunţat că Donald Trump, care s-a angajat în mai multe rânduri să mute cancelaria americană în Oraşul Sfânt, şi-a amânat decizia cu cel puţin şase luni.

Acest dosar i-a revenit ginerelui său Jared Kushner, însărcinat de preşedintele american să relanseze un proces de pace aflat în punct mort din primăvara lui 2014.

Citește și: Surpriză de proporții la Antena 1: Cine a câștigat marele premiu ‘Chefi la cuţite’ și a încasat premiul de 30.000 de euro

Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi nici anexarea părţii de est a oraşului, cucerit în 1967, iar ambasadele sunt instalate la Tel Aviv.

Israelul consideră Oraşul Sfânt capitala sa ”eternă şi reunificată”, iar palestinienii consideră, din contră, că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian la care aspiră. Acesta este unul dintre principalale diferende între israelieni şi palestinieni.

Citește și: Firmele care au optat pentru Split TVA trag un semnal de alarmă: ‘Sistemul este complet neclar, ba mai mult, aproape de haos’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.