Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump şi republicanii şi-au lansat proiectul de reformă fiscală şi de scădere a impozitelor

reuters
trump

Donald Trump şi majoritatea sa republicană din Congres au dat miercuri startul unor intense dezbateri pentru reformarea fiscalităţii şi scăderea impozitelor, prioritate absolută după eşecul modificării legii privind sistemul asigurărilor de sănătate, relatează AFP.

"Proiectul meu este axat pe lucrători, pe locuri de muncă", a declarat preşedintele american, la Casa Albă, înainte de a pleca spre Indiana unde urma să pronunţe un discurs pentru susţinerea acestei reforme, ce ar transpune în realitate una din principalele sale promisiuni de campanie şi era aşteptată de câteva luni.

"Cred că aceasta va fi foarte puţin în beneficiul oamenilor bogaţi", a spus Trump, cu referire la unele atacuri pe această temă venite de la adversari democraţi.

Potrivit acestui proiect republican, impozitul federal pe venit ar urma să fie redus şi ar avea mai puţine trepte, coborând de la şapte, astăzi, la doar trei, cu un nivel maxim de 35%, în loc de 39,6%. O eventuală treaptă suplimentară pentru cei mai bogaţi ar putea fi adăugată, dar propunerea rămâne vagă.

Citește și: Un fost consilier de la Casa Albă aruncă 'BOMBA': România face parte dintr-un mare plan nuclear al Chinei! 'Ar trebui să ne sperie până în măduva oaselor'

Pentru companii, impozitul ar scădea de la 35% la 20%, adică sub media ţărilor industrializate, de 22,5%, potrivit textului. De asemenea, tot în cazul companiilor, planul prevede trecerea la un sistem de impozitare teritorială, cu scopul de a scuti profiturile realizate în străinătate şi de a încuraja repatrierea lor în SUA.

"Este cea mai bună şansă a generaţiei noastre de a scădea impozitele clasei medii, de a crea locuri de muncă în Statele Unite şi de a stimula creşterea economică", a declarat Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. "Sunt 31 de ani de când o aşteptăm", a spus el, amintind că ultima mare reformă în domeniu a fost făcută în 1986, sub Ronald Reagan.

Republicanii îşi prezintă reforma din perspectiva unei mari simplificări fiscale, cu scopul ca declaraţia de venit a americanilor să poată fi făcută, conform propriei exprimări, pe o carte poştală sau în tot cazul pe o singură pagină. Aceasta presupune eliminarea a numeroase deduceri şi nişe fiscale, codul fiscal devenind de-a lungul anilor foarte complex.

Iniţial, obiectivul era ca reforma să fie adoptată înainte de finalul anului, dar şefii Congresului nu au fixat un termen-limită.

Republicanii dispun de o majoritate absolută la Cameră şi la Senat, dar, în camera superioară a Congresului, este în general cerută o majoritate calificată de trei cincimi, ceea ce îi va determina pe iniţiatorii reformei să caute sprijinul unei părţi din opoziţia democrată.

Însă prima reacţie a acesteia nu este încurajatoare, scrie AFP.

"Aceasta nu este o reformă fiscală, este un cadou pentru cei mai bogaţi, plătit de clasa medie", a declarat Nancy Pelosi, şeful democraţilor în Camera Reprezentanţilor, în timp ce senatorul Bernie Sanders denunţă propuneri "respingătoare moral".

Democraţii au trasat o linie roşie: niciun cent scădere a fiscalităţii pentru cele 1% gospodării cele mai bogate.

Nici în cadrul majorităţii, unanimitatea nu este sigură. Conform afinităţilor ideologice şi regiunilor, unii republicani vor susţine un avantaj fiscal sau un altul, alţii vor cere ca reforma să nu mărească deficitul. Chiar Donald Trump îşi dorea un impozit pe profit de 15%, faţă de 20%, cât a fost cel prezentat miercuri.

Vor reuşi republicanii în 2017?, întreabă AFP în final, conform Agerpres.

"Eu cred că da, dar va fi nevoie de câţiva democraţi", a comentat senatorul Orrin Hatch, preşedintele comisiei de finanţe. "Va trebui să depăşim diferendele şi să începem să lucrăm împreună", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.