Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk acuză parlamentarii britanici că nu o tratează cu respect pe Theresa May

reuters
donald tusk

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a acuzat parlamentarii britanici de o lipsă de respect faţă de premierul Theresa May, scrie The Guardian, preluat de news.ro.

La sfârşitul summit-ului de la Bruxelles, Tusk a comentat felul în care a fost tratată Theresa May.

“Am tratat-o pe May cu cel mai mare respect şi toţi apreciem eforturile făcute de prim-ministru pentru a ratifica acordul nostrum. Impresia mea este că noi am tratat-o cu mai multă empatie şi respect decât unii parlamentari”, a afirmat Tusk.

Mai devreme în aceeaşi zi, May s-a confruntat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care l-a acuzat că a numit-o “confuză” într-o conferinţă de presă. Juncker a declarat că totul a fost o neînţelegere, el făcând referire la situaţia generală a dezbaterii din Marea Britanie. “Urmăream dezbaterea din Camera Comunelor şi nu pot să-mi dau seama unde se îndreaptă parlamentul britanic”, a afirmat Juncker.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că acordul privind Brexitul “se află acum în mâinile parlamentului britanic” şi a cerut parlamentarilor să îşi facă publică poziţia. “Acest acord, cred, este cu adevărat bun pentru ambele părţi şi este singurul posibil”, a afirmat el.

May trebuie acum să convingă parlamentarii britanici că soluţia de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord nu va prinde Marea Britanie într-o capcană a uniunii vamale. Ea îşi făcuse speranţe pentru acest ultim efort de a convinge Uniunea Europeană să colaboreze cu ea pentru a crea o garanţie legală, cunoscută ca “instrumentul comun de intrepretare” care ar crea responsabilitatea pentru ambele părţi să încerce să părăsească soluţia de rezervă în termen de 12 luni de la aplicarea ei.

Joi seară au avut loc negocieri secrete între consilierul lui May privind Brexitul, Olly Robbins şi oficiali importanţi ai UE pentru a publica un comunicat prin care vor asigura Marea Britanie că soluţia de rezervă ar fi aplicată doar temporar.

Vineri, liderii UE au evitat întrebările privind posibilitatea de a oferi un instrument legal pentru a convinge parlamentarii britanici să accepte acordul.

Angela Merkel, fiind întrebată dacă Marea Britanie va primi noi concesii sau asigurări în afara prezentului acord, ea a declarat: “Cele 27 de state membre au dat asigurări, ele se află în concluziile de ieri seară. Aceasta este poziţia noastră şi iar acum aşteptăm ca Marea Britanie să răspundă”.

Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că UE nu va stabili o dată la care Marea Britanie ar putea opri soluţia de rezervă. El a declarat: “Evident, vrem să ajutăm pe cât posibil, dar există limite”.

Tusk a afirmat că nu va negocia cu May privind o garanţie legală, dar că va fi disponibil dacă premierul britanic va dori să îl contacteze în perioada Crăciunului: “Nu am primit ordine să organizez alte ngoecieri”. “Trebuie să excludem posibilitatea redeschiderii negocierilor privind acordul. Dar bineînţeles, vom sta aici la Bruxelles şi sunt la dispoziţia premierului May”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.