Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk face apel la Macedonia să găsească o soluţie la criza în care se află

Donald Tusk, polonia

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat luni la Skopje, a făcut apel la liderii din Macedonia să pună capăt disputei lor, să instaleze un nou guvern şi să înceapă să scoată ţara din criza prelungită care a reaprins tensiunile etnice, relatează agenţia DPA. ''Această criză prelungită vă ţine ţara pe loc pe drumul euro-atlantic (de aderare la UE şi NATO - n.r.)'', a declarat Tusk după o întâlnire cu preşedintele macedonean Gjorge Ivanov. ''Ţine de voi să găsiţi o soluţie bazată pe principii democratice, decenţă şi bun simţ'', a adăugat el.

Macedonia a organizat alegeri pe 11 decembrie 2016 în cadrul unui acord mediat de Uniunea Europeană în 2015 pentru a pune capăt unei crize politice. Dar din alegeri a rezultat un parlament care aproape că este suspendat, deoarece partidul VMRO (naţionalist), aflat la putere din 2006, a blocat opoziţia social-democrată SDSM din a prelua puterea.

SDSM, care, cu cele 49 din totalul de 120 de mandate în parlament are mai puţin cu două locuri decât VMRO, a format o coaliţie cu trei partide ale minorităţii etnicilor albanezi pentru o majoritate în forul legislativ. Dar preşedintele Ivanov, aliat al liderului VMRO, Nikola Gruevski, refuză să-l desemneze în funcţia de premier pe şeful SDSM, Zoran Zaev. Ivanov şi Gruevski îl acuză pe Zaev şi partidele etnicilor albanezi că intenţionează să dezmembreze Macedonia, deoarece acordul coaliţiei lor include promovarea limbii albaneze ca cea de-a doua limbă oficială, alături de macedoneană, în întreaga ţară, conform Agerpres. ''Poziţia mea rămâne neschimbată'', a declarat Ivanov după întâlnirea cu Tusk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.