Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk nu se teme de noul guvern din Austria: 'Va continua să joace un rol constructiv'

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat luni încrederea în "rolul constructiv şi proeuropean" pe care îl va juca în cadrul Uniunii Europene noul guvern din Austria, la care participă şi extrema dreaptă, relatează AFP. Tusk l-a "felicitat călduros" într-o scrisoare pe liderul creştin-democrat austriac Sebastian Kurz, care a devenit luni, la 31 de ani, cel mai tânăr şef de executiv din lume şi va conduce un guvern în care extrema dreapta a obţinut mai multe posturi-cheie, conform Agerpres.

"Sunt încrezător că guvernul austriac va continua să joace un rol constructiv şi proeuropean în Uniunea Europeană", a scris Donald Tusk. "Acest lucru este deosebit de important într-un moment în care Consiliul European trebuie să se angajeze direct în dosare politice sensibile", a adăugat el, referindu-se, cel mai probabil, la reforma prevăzută a zonei euro şi cea a politicii europene privind migraţia.

Preşedintele Consiliului European i-a urat totodată "mult succes" noului cancelar austriac, pe care urmează să-l primească marţi seara la Bruxelles. După aceea, Kurz are prevăzută o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Va fi prima sa vizită în străinătate după depunerea jurământului, luni, aminteşte AFP. În ceea ce-l priveşte, Juncker nu a comentat încă public instalarea la putere a noului guvern austriac, în cadrul căruia Partidul Libertăţii FPÖ (extrema dreaptă) a obţinut trei importante portofolii (interne, apărare şi afaceri externe), precum şi un post de vicecancelar pentru liderul său, Heinz Christian Strache.

Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, i-a îndemnat duminică pe "democraţii ataşaţi valorilor europene să fie vigilenţi", subliniind într-un mesaj pe reţeaua Twitter că "prezenţa extremei drepte la putere nu este niciodată lipsită de urmări". Moscovici a menţionat totuşi că "situaţia este fără îndoială diferită faţă de precedentul din 2000", referindu-se la intrarea în guvernul austriac, în februarie 2000, a FPÖ condus de Jorg Haider, într-o coaliţie cu conservatorii. Atunci, accederea extremei drepte la guvernare în Austria a provocat vii reacţii în Uniunea Europeană formată la acea vreme din 15 state, celelalte 14 hotărând să sancţioneze Viena prin suspendarea contactelor bilaterale cu guvernul austriac, condus de Wolfgang Schuessel. Cele 14 au decis totuşi suspendarea acestor sancţiuni, şapte luni mai târziu, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.