Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'La ora 23.11 s-a dat ordinul intervenției în forță' - Filmul ciocnirilor din Piața Victoriei în 10 august 2018, în varianta procurorilor

Mediafax
10-august-proteste

Procurorii militari au refăcut în rechizitoriul „Dosarului 10 august” filmul incidentelor din Piața Victoriei în urma cărora 433 de persoane au fost rănite în fața Guvernului și pe străzile adiacente, după o intervenție în forță ordonată și condusă, ilegal potrivit anchetatorilor, de către șefi de atunci ai Jandarmeriei.

Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile ar fi dispus la ora 23.11 o intervenție în forță asupra întregii mase de manifestanți (cel puțin 30.000 de persoane) adunate în Piața Victoriei în vederea dispersării acesteia, fără a diferenția persoanele pașnice de cele violente, copiii și persoanele cu handicap de celelalte persoane, susțin procurorii.

Împotriva protestatarilor s-au folosit pe lângă bastoane și tunuri cu apă, grenade de mână cu efect acustic, grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, pulverizatoare de capacitate mărită cu efect iritant lacrimogen. Acțiunile au provocat unor manifestanți leziuni corporale constând în arsuri, entorse, fracturi sau afecțiuni ale căilor respiratorii, ce au necesitat pentru vindecare între una și 50 de zile de îngrijiri medicale.

În același timp, efectivele de jandarmi au fost și ele atacate în mod repetat. Procurorii militari susțin că raportat la provocările din mulțime, intervenția forțelor de ordine a fost disproporționată și ilegală.

Judecătorii urmează să stabilească dacă acuzațiile procurorilor sunt adevărate.

Inițial, trupele de jandarmi au fost defensive

content-image

În data de 10.08.2018, începând cu ora 07.00, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) a realizat progresiv dispozitivul de asigurare a ordinii publice pentru mitingul ce urma a se desfăşura în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, fiind dispuse efective de jandarmi atât în zona de desfăşurare a acestuia cât şi în alte zone de interes, inclusiv în principalele puncte de intrare în mun. Bucureşti. Dispozitivul a fost realizat integral la ora 12.00 fiind inițial unul defensiv și nu unul constituit pentru executarea unei intervenții în forță. Niciunul dintre militarii jandarmi aflați în dispozitiv, la contact, nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice, ținuta fiind cea de serviciu și anume bluză cu mânecă scurtă și șapcă.

Manifestanții au început să se strângă în Piața Victoriei în jurul orei 13:00.

Potrivit mențiunilor efectuate de martorul lt. DIMULESCU MARIUS ADRIAN în Jurnalul Acțiunilor Operative, cotele de protestatari adunați în Piața Victoriei la manifestarea de protest din data de 10.08.2018 au fost următoarele: ora 13:00 – 400 persoane, ora 14:38 – 500 persoane, ora 15:07 – 1.200 persoane, ora 17:01 – 1.500 persoane, ora 17:45 – 3.000 persoane, ora 17:55 – 5.000 persoane, ora 18:20–7.000 persoane, ora 18:30 – 10.000 persoane, ora 18:47 – 15.000 persoane, ora 19:04–17.000 persoane, ora 19:33–20.000 persoane, ora 19:53 – 25.000 persoane, ora 21:20 – 30.000 persoane.

Primele incidente au început la ora 16.25

content-image

Primul eveniment cu impact asupra modului de desfăşurare a adunării publice ce se desfăşura în Piaţa Victoriei a avut loc, conform raportului de acţiune nr. 229.267 din data de 15.08.2018, întocmit la nivelul DGJMB în continuarea raportului preliminar cu nr. 229.115 din data de 11.08.20189 , în jurul orei 16:25, când o masă compactă de participanţi a părăsit zona delimitată de către forţele de ordine pentru desfăşurarea protestului şi a început deplasarea, iniţial, către şos. Kiseleff şi, apoi, către intrarea în curtea Guvernului României, partea dinspre str. Paris, context în care unii dintre participanţi au aruncat cu sticle şi pietre asupra forţelor de ordine.

În jurul orelor 20.30 dispozitivul realizat la limita contactului cu protestatarii a fost forţat, au fost desfăcute gardurile de protecţie şi s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente. Pentru blocarea accesului protestatarilor în curtea Guvernului României a fost realizat un dispozitiv format din efective ale Detaşamentului 2 Jandarmi Mobil din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova12. Concomitent, împotriva manifestanților au fost utilizate gaze cu efect iritant lacrimogen și, pentru prima dată în seara respectivă, tunul cu apă.

În intervalul 21:45 – 22:45, în dreptul bulevardului Iancu de Hunedoara, au avut loc confruntări violente între o parte dintre manifestanți și organele de ordine publică. Au fost folosite importante cantități de muniție cu efect iritant lacrimogen pentru dispersarea protestatarilor violenți.

Polițiștii au fost înconjurați la Springtime

content-image

Conform raportului de acţiune nr. 229.268 din data de 16.08.2018, întocmit la nivelul DGJMB în continuarea raportului cu nr. 229.267 din data de 15.08.201815, în jurul orei 22:48 a fost primit un apel prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 care semnala vandalizarea magazinului Springtime. Având în vedere faptul că efectivele jandarmeriei erau comasate în jurul obiectivului clădirii Guvernului României, apelul a fost preluat de efectivele D.G.P.M.B., fiind direcţionate în zonă efective din cadrul S.I.A.S. La ora 23:05 şeful Serviciului Cercetare Documentare, martorul lt.col. SOARE MARIUS, a semnalat prin intermediul mijloacelor de comunicaţie (stațiile Tetra din dotare), faptul că echipajele de poliţie direcţionate către locaţia sus menţionată au fost înconjurate de mulţime.

În acest context, comandantul acţiunii de asigurare/menţinere a ordinii publice, inculpatul mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, a dispus deplasarea în sprijinul efectivelor de poliţie a unei rezerve de intervenţie din cadrul Batalionului 2 Jandarmi Ordine Publică (86 jandarmi), aflată pe b-dul Iancu de Hunedoara. Efectivele s-au deplasat în zonă (locaţie unde nu se înregistrau acte violente la acea oră), reuşind eliberarea autospecialelor de poliţie.

Cum a început acțiunea în forță a jandarmilor

content-image

Sub acest aspect, din raportul de misiune al BSIJ către Centrul Operaţional al IGJR pentru data de 10.08.2018 nr. 675.026 din 11.08.2018 (vol. 4/57-58) rezultă că la ora 23:05 efectivele Batalionului 2 din cadrul BSIJ (Detaşamentele 1, 2, 3 şi 4), au acţionat la ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, inculpatul col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei, dinspre b-dul Iancu de Hunedoara spre Calea Victoriei şi str. Buzeşti, pentru a dispersa grupurile de persoane ce se manifestau violent, folosindu-se armamentul special de intervenţie. Ulterior, efectivele Batalionului 2 (Detaşamentele 1, 2, 3 şi 4) au acţionat pentru restabilirea ordinii publice pe Calea Victoriei dinspre Piaţa Victoriei până la intersecţia cu str. Gheorghe Nanu, pentru a dispersa grupurile de persoane ce manifestau violent, folosindu-se armamentul special de intervenţie.

La ora 23:11, conform mențiunilor înscrise în cadrul Jurnalulului Acțiunilor Operative al DGJMB20, s-a dispus intervenția în forță. În intervalul 23:11 – 23:1621, întregul perimetru al Pieței Victoria a fost în întregime evacuat de către dispozitivul de ordine publică al Jandarmeriei.

„Ordinea” pe străzi a fost restabilită după ora 01.00

După dispersarea manifestanților din Piața Victoriei, în jurul orei 23:20, intervenţia în forţă a organelor de ordine publică în vederea restabilirii ordinii publice a continuat iar protestatarii au fost dispersaţi către principalele căi de defluire. O parte dintre aceştia au continuat însă acţiunile violente, prin aruncarea spre forţele de ordine cu obiecte contondente, materiale pirotehnice și prin distrugerea mobilierului stradal. Grupuri violente de manifestanți au dat astfel foc diverselor obiecte de mobilier stradal la ieşirea din Pasajul Victoria către Bd. Nicolae Titulescu, fiind creată de către aceștia o baricadă pe care au şi incendiat-o (ora 23.53).

După ora 00:00, jandarmii au continuat să acţioneze pentru îndepărtarea din zonă a persoanelor care au tulburat grav ordinea publică și au cauzat multiple distrugeri mobilierului stradal și magazinelor situate în zonă, ordinea publică fiind restabilită la ora 01:15.

Cum interpretează procurorii faptele

- „Din analiza mijloacelor de probă administrate în cauză (Jurnalul Acțiunilor Operative și alte înscrisuri întocmite de către reprezentanții Jandarmeriei Române, declarații părți civile/persoane vătămate, declarații martori, procese – verbale vizionare imagini audio/video etc.) a rezultat faptul că, la data de 10.08.2018, în intervalul orar 16:00 - 23:11, cu ocazia desfășurării mitingului de protest mai sus menționat, au existat mai multe incidente între unii protestatari și forțele de ordine în urma cărora mai mulți militari jandarmi și manifestanți au fost răniți, suferind diferite leziuni, pentru unele dintre acestea fiind necesare între una și 50 de zile de îngrijiri medicale, însă situația concretă din teren nu a justificat în niciun moment dispunerea, la ora 23:11, a unei intervenții în forță asupra întregii mase de protestatari adunate în Piața Victoriei, marea majoritate a acesteia manifestând în mod pașnic, printre ei aflându-se femei, copii și persoane în vârstă”.

- „Faptul că adunările publice nu pot continua după ora 23:00, conform dispozițiilor art. 2 din Legea 60/1 991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, nu poate fi  reținut ca o justificare a ordinului de intervenție în forță, sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind una de natură contravenţională şi nu una care să implice severe corecții de natură fizică si dezlănțuirea unei acțiuni de reprimare de genul celei puse in aplicare de jandarmi împotriva participanților la mitingul desfășurat in ziua de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei din mun. Bucuresti. Prin urmare, argumentul că manifestaţiile publice sunt interzise de lege după ora 23:00 nu poate justifica intervenţia în forţă, cu atât mai mult cu cât era evident că o manifestare de amploarea celei din 10 august 2018, cu peste 30.000 de persoane prezente doar în perimetrul Pieței Victoriei, nu putea fi oprită în 11 minute după trecerea orei 23 (la ora 23.11 s-a dat ordinul de intervenţie în forţă)”.

- „Intervenția în forță dispusă, la ora 23.11, de către inculpații mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN asupra întregii mase de manifestanți adunate în Piața Victoriei în vederea dispersării acesteia, fără a diferenția persoanele pașnice de cele violente, copiii și persoanele cu handicap de celelalte persoane, a fost una abuzivă, încălcând prevederile legale mai sus menționate, fiind disproporționată și nejustificată”.

- „În baza ordinelor primite la ora 23.11 de la inculpații mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN și col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, de a se interveni în forță asupra protestatarilor adunați în Piața Victoriei în vederea dispersării acestora, efectivele de jandarmi au utilizat importante cantități de muniție asupra protestatarilor, constând în grenade de mână cu efect acustic, grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, pulverizatoare de capacitate mărită și cartușe calibru 38 mm. și 40 mm. cu efect iritant lacrimogen. O parte din această muniție a fost utilizată în mod necorespunzător de către efectivele de jandarmi provocând unor manifestanți leziuni corporale constând în arsuri, entorse, fracturi36 sau afecțiuni ale căilor respiratorii, ce au necesitat pentru vindecare între una și 50 de zile de îngrijiri medicale”.

- „Astfel, potrivit actelor existente la dosarul cauzei în perioada 10/11.08.2018, militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe cal. 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână, în condițiile în care, la o adunare publică unde au fost prezenți un număr mai mare de demonstranți (cca. 60.000), cea din 01.02.2017, efectivele de ordine publică au utilizat un număr total de 44 grenade de mână cu efect acustic, 189 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 41 cartușe cal. 38 mm., 4 pulverizatoare de capacitate mărită și 5 pulverizatoare de mână”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.