Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar istoric pe masa Curții Supreme a SUA: Modul de organizare a alegerilor s-ar putea schimba

The Guardian
curtea suprema sua

Curtea Supremă a Statelor Unite examinează miercuri un dosar de drept electoral care alimentează temeri puternice în rândul stângii - şi nu numai -, pentru că ar putea ”revoluţiona” organizarea alegerilor atât prezidenţiale, cât şi legislative, în cazul în care ”înţelepţii” îi lasă pe legiuitorii locali să organizeze aceste scrutine - federale - aşa cum poftesc, relatează AFP și news.ro.

Audierea analizează o nouă teorie legală - propusă de către congresmeni republicani din North Carolina - care, în cazul în care este adoptată le va da frâu liber legiuitorilor din cele 50 de state americane să organizeze alegerile federale.

Constituţia încredinţează legiuitorilor fiecărui stat sarcina de a stabili ”perioada, locul şi procedura scrutinelor”, inclusiv votul prin corespondenţă, programul secţiilor de votare, documentele de prezentat în vederea înscrierii pe listele electorale.

Legile acestora sunt însă supuse controlului tribunalelor locale şi unui posibil veto al guvernatrorului statului. Acesta este lucrul pe care vor să-l schimbe aleşii din North Carolina. Ei consideră că Constituţia ”plasează reglementarea alegerilor federale pe mâna parlamentarilor statelor şi nimănui altcuiva”.

Această teorie - denumită ”a legiuitorilor statelor independente” - nu a fost ”niciodată validată de Curtea Supremă, chiar dacă ea circulă de mult timp”, a subliniat jurista Amy Mason Saharia, la o prezentare a dosarului la Instititul juridic Cato.

Patru dintre cei nouă judecători ai Curţii şi-au exprimat însă interesul faţă de această lectură ”şi sunt şanse ca Curtea să adopte această doctrină”, potrivit lui Saharia.

Guvernatorul democrat din North Carolina Roy Cooper estimează că o hotărâre în acest sens ”ar putea să transforme în mod fundamental democraţia americană”, fragilizată deja de tentative ale fostului preşedinte republican Donald Trump de a-şi anula înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 2020.

”Democraţia noastră este un ecosistem fragil, care are nevoie de contra-puteri pentru a suprevieţui”, scrie el într-un editorial publicat de cotidianul The New York Times (NYT).

Guvernatorul îi acuză pe aleşii republicani din statul său de ”manipularea procesului electoral în vederea unor câştiguri politice” şi îşi exprimă satisfacţia faţă de faptul că justiţia locală a fost în măsură să le blocheze eforturile.

Una dintre aceste bătălii se află în centrul cazului care a ajuns la Curtea Supremă.

Recensământul din 2020 a constatat o creştere a populaţiei în statul North Carolina, care a obţinut un loc în plus în Camera Reprezentanţilor la Washington

Parlamentarii statului au retrasat, atunci, conturul circumscripţiilor.

În februarie, harta lor a fost invalidată de către Curtea Supremă a statului, care a stabilit că harta favoriza Partidul republican prin regruparea alegătorilor democraţi în anumite circumscripţii cu scopul de a le dilua votul în alte părţi.

O a doua hartă electorală nu a părut mai echitabilă, iar înalta jurisdicţie locală a numit un expert independent să se ocupe de acest lucru.

Legiuitorii din North Carolina s-au adresat atunci Curţii Supreme a Statelor Unite şi au acuzat puterea judiciară locală de uzurparea rolului lor.

”Înţelepţii”, cum sunt numiţi membrii Curţii, au refuzat să intervină de urgenţă, iar harta electorală a expertului a fost folosită în alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie, conducând la alegerea a câte şapte reprezentanţi ai fiecărui partid.

Însă Curtea Supremă vrea să analizeze problema pe fond.

Odată cu apropierea audienţei, Guvernul preşedintelui democrat Joe Biden, sentori şi state controlate de către democraţi, profesori de drept şi toate marile asociaţii de apărarea drepturilor civice - ACLU, NAACP, ADL, HRW - au scris Curţii pentru a descuraja să adopte noua teorie.

”Această interpretare - extremistă - a Constituţiei Americii i-ar ajuta pe aleşii locali să îi priveze pe anumiţi alegători de dreptul la vot, să decupeze circumscripţiile electorale aşa cum poftesc şi să sabiteze rezultatul alegerilor”, denunţă Sophia Lin Lakin de la ACLU.

Partidul Republican respinge ca ”absurd” acest discurs alarmist.

A da dreptate aleşilor din North Carolina ”nu le va da un cec în alb legislaturilor statelor”, ale căror lucrări vor putea fi în continuare contestate în tribunale federale, pledează partidul în argumentele transmise înaltei Curţi.

Însă, în rândul conservatorilor, teoria nu se bucură de unanimitate.

”Sistemul nostru politic va suferi mult dacă decuparea circumscripţiilor electorale va fi scăpată de sub control”, avertizează fostul guvernator republican al Californiei Arnold Schwarzenegger.

Curtea Supremă a Americii urmează să-şi prezinte hotărârea până la 30 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.