Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOSAR Numele lui Valeriu Gheorghiță este legat de cel al lui Baciu în cazul achizițiilor nejustificate de vaccinuri în pandemie - Ce document a semnat acesta

formaremedicala.ro
dna pandemie

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV în perioada pandemiei de Covid-19 figurează în mega-dosarul achiziției de vaccinuri, numele acestuia fiind strâns legat de cel al  lui Romică Baciu, în legătură cu întocmirea de memorandumuri și semnături pentru cumpărarea de doze.

În dosarul ajuns la Parlament pentru ridicarea imunității se arată că în cazul unuia dintre contractele pentru statul român semnat de fostul prim ministru Cîțu, documentația de bază ar fi fost întocmită de Valeriu Gheorghiță și de către Romică Baciu. Contractul este în atenția anchetatorilor DNA care verifică felul în care s-a derulat.

Participarea României la negocierile pentru acest nou contract și angajarea de fonduri au fost aprobate de către prim-ministrul Cîțu Florin Vasile în data de 11.01.2021.

Astfel, prin Nota de informare din 11.01.2021, referitoare la achiziția suplimentară de vaccinuri împotriva Covid-19, întocmită de președintele și vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Gheorghiță Valeriu și Baciu Romică Andrei, s-a solicitat prim-ministrului României să analizeze oportunitatea achiziției de către România a unei cantități suplimentare de 8.055.394 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de către BioNTech/Pfizer (înlocuind cantitatea de 1,6 milioane de doze pentru care România a transmis opțiunea în data de 04.01.2021), pentru un cost estimativ de aproximativ de 125 milioane euro, și să dispună reprezentanților din cadrul Ministerului Sănătății în Comitetul Director pentru Vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene transmiterea cât mai curând posibil a opțiunii Guvernului României privind accesarea de doze suplimentare de vaccin.

Au lăsat de înțeles...

În dosar se mai arată că inițiatorii Notei lasă să se înțeleagă că singurul vaccin eficace și care poate fi livrat într-un termen scurt, este cel produs de compania BioNTech/Pfizer, deși clauzele noului Acord de cumpărare (AC) nu conțin nicio garanție în acest sens, respectiv nici în privința eficacității și nici în privința respectării termenelor de livrare.

În ce privește garanția respectării graficului de livrare, din analiza clauzelor Acordului nu există o astfel de garanție, cum de altfel nu există pentru niciunul dintre vaccinurile contractate de România până la acel moment.

În ceea ce privește afirmația inițiatorilor Notei privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca administrat persoanelor vârstnice, ”există motive serioase de îngrijorare în privința certificării eficacității pentru persoane vârstnice din cauza datelor foarte limitate disponibile din studiile clinice pentru această categorie populațională”, nu are niciun fundament.

Chiar dacă această afirmație ar fi fost adevărată, persoanele care urmau a fi vaccinate în România nu erau doar persoane vârstnice, erau persoane cu vârsta de peste 18 ani, și prin urmare dozele de vaccin AstraZeneca contractate puteau fi folosite pentru vaccinarea altor categorii de persoane decât cele vârstnice.

În malaxorul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Andrei Romică Baciu, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

Puteam să nu „aruncăm banii pe fereastră”...

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.