Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul de ABUZ în SERVICIU al fostului ministru al Educației Costoiu TRENEAZĂ de APROAPE PATRU ANI la ICCJ -Cereri de abținere și recuzare, invocate pe parcurs

Inquam Photos / Octav Ganea
mihnea costoiu

Dosarul de mare corupție al fostului ministru al Educației , Mihnea Costoiu, în care acesta este acuzat că a făcut „afaceri” cu Fundația Dinu Pescariu, privind un imbil RAPPS, trenează de peste trei ani jumătate la un complet de trei judecători al ICCJ.

Dosarul a fost primit pe rolul instanței, după desesizarea procurorului DNA, în 26 martie 2018, iar procedurile de cameră preliminară au durat până în ianuarie 2019.

Citește și: O NOTĂ SECRETĂ l-ar plasa pe șeful DALI din MAI într-o presupusă DELAPIDARE a unui hotel din vestul țării...

Astfel, după începerea judecării efective a dosarului, la nici două luni, magistratul asistent din cauză a formulat o cerere de abținere, ce a fost respinsă de către judecători.

„Respinge declaraţia de abţinere formulată de doamna magistrat asistent de la soluţionarea dosarului nr. 808/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 martie 2019”, se arată în minuta respectivei decizii.

Administrarea probelor a continuat în proces, pe parcursul celor doi ani de judecată efectivă, iar în 2 aprilie 2020 judecata în dosar a fost suspendată în baza Decretului prezidențial privind starea de urgență pe fondul pandemiei cu coronavirus.

„Suspendat de drept în baza art.43 alin.2 din Decretul Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă.”, notau magistrații ICCJ la acel moment în minuta din dosar.

Citește și: Ultimul martor din dosarul Belina a fost audiat - Dosarul intră ÎN LINIE DREAPTĂ...

Judecarea cazului s-a reluat două luni mai târziu, iar Mihnea Costoiu, prin apărătorii săi a cerut recuzarea unui expert propus de procurorii DNA.

Cerere sa a fost respinsă de magistrați iar de la acel moment cercetarea judecătorească s-a amânat succesiv până în prezent.

„Respinge cererea de recuzare a domnului expert Gheorghe Ştefănescu, formulată de inculpatul Costoiu Cosmin Mihnea, în dosarul nr. 808/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 iulie 2020”, se arată în minuta ICCJ.

Magistrații instanței supreme au stabilit reluarea dezbaterilor, joi, la ICCJ.

Acuzații...

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, în 26 martie 2018 a fostului secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul transmis judecătorilor instanței supreme procurorii DNA au notat că în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Costoiu vs. MEC

Actul adițional, mai notau anchetatorii DNA, a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.

Prejudiciul...

Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de suspecții Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel a fost dispusă soluția clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia.

De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.