Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar al ex-procuroarei SIIJ Adina Florea declarat, definitiv, nul de opt judecători ICCJ - Mircea Negulescu achitat pentru că faptele nu există

napocanews.ro
Mircea Negulescu

Ex-magistratul Mircea Negulescu a fost achitat, definitiv, de completul de cinci judecători de la ICCJ care a tranșat apelul declarat de fiul baronului local Mircea Cosma, Vlad, împotriva deciziei similare a completului de trei magistrați de la aceeași instanță în procesul în care ex- magistratul SIIJ Adina Florea l-a deferit justiție pe Negulescu pentru purtarea abuzivă și alte fapte.

Este de observat că opt magistrați ai instanței supreme au stabilit că în dosarul instrumentat de ex-procurorul SIIJ, Adina Florea, în care îl acuza pe ex-magistratul Mircea Negulescu, zis „Portocală„ de cercetare abuzivă și alte infracțiuni, dosar deschis la plângerile lui Alexandru Cosma, fiul fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, acesta din urmă cercetat la rândul său de Negulescu, au stabilit în clar că faptele invocate la adresa fostului procuror și cercetate nu există.

„D.P. NR. 59 - Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia judiciară şi de partea civilă Cosma Vlad Alexandru împotriva sentinţei penale nr. 463 din data de 31 octombrie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1408/1/2020. Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia judiciară rămân în sarcina acestuia.

Obligă apelanta parte civilă la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Negulescu Mircea, în sumă de 942 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 iunie 2023”, se arată în minuta deciziei de luni din acest caz.

Decizia de luni este definitivă.

Anterior acesteia alți trei magistrați de la ICCJ au stabilit că dosarul, acuzațiile și argumentele acuzării și ale pretinsei victime a magistratului Negulescu sunt nule.

„Respinge cererea formulată de inculpatul Negulescu Mircea privind constatarea nulită?ii absolute a actului de sesizare ?i a tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză.

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea (fiul lui ....., născut la data de ...., domiciliat în ..., CNP ...) pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 2 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, prevăzută de art. 47 C.pen., raportat la art. 268 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 52 C.pen.

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorei Stroe Cecilia Cristina).

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influen?area declara?iilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Alexe Răzvan).

În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. (în raport cu declaraţia martorului Vaida Mihai Florian).

În baza art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 C.proc.pen., respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Cosma Vlad Alexandru ca neîntemeiată.

Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cauzei în fond rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 1884 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 octombrie 2022.”, se arată în minuta deciziei magistraților ICCJ, din 2022.

Este de amintit că în acest dosar inclusiv procurorul de ședință a cerut achitare fostului magistrat Negulescu pentru toate faptele pretins deferite judecății de către ex-magistratul SIIJ, Adina Florea.

Nimeni nu crede în dosarul Adinei Florea

Concret, la instanța supremă, s-a judecat, miercuri, la termen final unul dintre dosarele instrumentate, validate și trimise în judecată de către magistratul Florea, în care ex-procurorul DNA Mircea Negulescu este acuzat de mai multe fapte de cercetare abuzivă, constrângerea martorilor și abuz.

În pledoaria sa finală procurorul PICCJ, instituția care a preluat sarcinile fostei Secții Speciale, Irina Kuglay, a cerut în fața judecătorilor instanței supreme, achitarea lui Mircea Negulescu pentru toate faptele penale ce nu s-au prescris și de asemenea constatarea intervenirii prescripției în cazul altor două fapte.

Mai precis, procurorul a arătat în fața judecătorilor ICCJ că actele de procedură precum și probele executate de magistratul Adina Florea, considerată cea mai activă procuroare a Secției Speciale, singura care a efectuat trimiteri în judecată, nu au putere probantă, nu conturează starea de fapt expusă în dosar și cel mai grav, nu ar dovedi că Mircea Negulescu ar fi vinovat de cele imputate.

Procurorul indică faptul că PICCJ nu poate susține o cerere de condamnare a lui Mircea Negulescu, după analizarea atentă a cazului de la momentul la care acesta a revenit în sarcina parchetului general, după desființarea SIIJ.

Avocata părții pretins vătămate din acest dosar, Vlad Cosma, fiul ex-presedintelui CJ Prahoiva, Mircea, Cosma, ambii „clienți„ de dosare ai lui Mircea Negulescu, a atacat magistratul PICCJ arătând că ar comite acte neconforme profesiei cerând achitarea celui judecat.

În replica acestor insinuări magistratul PICCJ a explicat că înclusiv admite să fie trasă la răspundere dacă cele expuse de ea nu sunt conforme în raport cu toate actele existente la dosar, respectiv cu ipoteza, că pe baza probelor care există se ajunge la concluzia achitării, și nu cea a condamnării.

Dosarul

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a validat rechizitoriul formulat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a decis că fostul procuror Mircea Negulescu poate fi judecat.

„Respinge, ca nefondate, cererile și excepțiile formulate în cauză. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală cu rechizitoriul nr. 2170/P/2019 din 04 iunie 2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, privind pe inculpatul Negulescu Mircea, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății”, se arată în dispozitivul publicat de magistrații ICCJ, conform luju.ro.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) l-a trimis în judecată pe Mircea Negulescu pentru cercetare abuzivă, instigare la inducerea în eroare a organelor judiciare, precum și pentru patru fapte de influențare a martorilor. Dosarul în care va fi judecat Negulescu vizează felul în care s-au făcut cercetările în cazul fostului deputat Vlad Cosma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.