Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul în care Mihai Chirica este cercetat: 15 persoane urmărite penal; este implicat și un patron de presă

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Chirica Inquam Photos

Un număr de 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi. Edilul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase, relatează News.ro.

În cazul a 15 persoane a început urmărirea penală, patru din acestea fiind iniţial reţinute de procurorii DIICOT. Este vorba despre fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi.

Instanţa a decis ca Mustiaţă, Gavriluţă şi Asimionesei să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce notarul Răzvan Ionuţ Costin va fi cercetat în stare de libertate.

Acuzaţiile cele mai grave sunt formulate împotriva lui Florin Asimionesei, acesta fiind cercetat, între altele, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, în timp ce actualul city-manager al Iaşiului, Gabriel Harabagiu, este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Citește și: Un primar PSD a fost răpus de Covid-19: era internat de mai multe zile la ATI

În cursul zilei de luni, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, au făcut 23 de percheziţii domiciliare, în cadrul acestui dosar penal în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Din cercetări a reieşit că grupul infracţional organizat ar fi avut şi ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituţii publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituţie publică, utilizându-se manopere dolosive şi documente falsificate, în paguba autorităţii deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecinţă inducerea în eroare a instituţiei publice şi maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituţia publică ar fi fost deposedată de terenul reprezentând aport în cadrul asocierii iniţiale, ieşit definitiv din folosinţa sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligaţiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituţia publică nu ar fi fost respectate şi nu ar fi fost edificată o pensiune, conform autorizaţiei de construcţie, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.

Citește și: Procurorii DNA anunţă oficial: Costel Alexe a devenit inculpat - Nu are voie să plece din ţară sau să ia legătura cu anumite persoane

De asemenea, ar fi fost dezmembrat şi cedat ilegal dreptul de folosinţă asupra terenului instituţiei publice, fără acordul acesteia.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare susţin că dosarul vizează modul în care Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi, ar fi vândut mai multe apartamente în imobilul ridicat în zona Sărărie pe un teren care ar fi fost concesionat în mod fraudulos de Primăria Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.