Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul Navalnîi - UE sancţionează patru oficiali ruşi de rang înalt în domeniul judiciar

UE rusia

Statele membre UE şi-au oficializat luni sancţiunile impuse unui număr de patru oficiali ruşi de rang înalt implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva opozantului politic rus Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor acestuia, relatează AFP, potrivit news.ro.

Principiul acestor sancţiuni - interdicţii de vize şi blocări de active în UE - a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe, la 22 februarie.

Ambasadorii Celor 27 şi-au dat unda verde luni.

Citește și: Emil Constantinescu o spulberă pe Clotilde Armand: Nu știe ce vorbește!

Două surse europene declarăcă personalităţile sancţionate sunt Aleksandr Kalaşnikov, direvctorul serviciilor penitenciare ruse, Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului de anchetă rus, procurorul general rus Igor Krasnov şi Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naţionale a Rusiei.

Numele lor urmează să fie publicate marţi în Jurnalul Oficial al UE.

Adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko, a anunţat că Moscova va replica ”bineînţeles” sancţiunilor UE.

”Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală. Este un impas absolut”, a declarat el pentru agenţia rusă de presă Interfax.

Europenii au decis, la jumătatea lui octombrie, să sancţioneze şase personalităţi ruse, inclusiv apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, în urma otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus, în vârstă de 44 de ani, a sosit duminică într-o regiune situată la 200 de kilometri est de Moscova, Vladimir, pentru a-şi ispăşi într-o colonie penitenciară o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pe care atât el, cât şi susţinătorii săi o denunţă drept politică.

Justiţia rusă a comutat această pedeapsă cu suspendare, la care l-a condamnat în 2014, în pedeapsă cu executarea.

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) stabilea, în acest dosar, că Aleksei Navalnîi şi fratele său, Oleg Navalnîi, au fost privaţi de dreptul la un proces echitabil şi denunţa hotărâri ale justiţiei ”arbitrare şi evident nerezonabile”.

Două experte independente de la ONU au cerut luni o anchetă internaţională cu privire la presupusa otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în Rusia, în august, a principalului opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi şi totodată ”eliberarea imediată” a opozantului politic încarcerat.

Citește și: AUR, intervenție de ultimă oră în privința pașaportului de vaccinare european! Solicitare către autoritățile Statului Român

Aleksei Navalnîi este vzat de multiple proceduri judiciare de când s-a întors în Rusia, la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma otrăvirii, de care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile secrete ruse FSB.

Arestarea sa la 17 ianuarie a condus la manifestaţii importante în Rusia, cărora autorităţile ruse le-au răspuns prin arestarea a peste 11.000 de oameni, urmate în general de amenzi şi pedepse scurte cu închisoarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.