Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul Revoluției generează tensiuni în parchetele militare: Procurorul activist Pîrlog, pus la punct de propriii colegi

Inquam Photos/ Octav Ganea
Bogdan Pirlog

Zeci de procurori militari semnează un punct de vedere în care condamnă poziția publică a unui coleg. Cel vizat este procurorul Bogdan Pîrlog, devenit cunoscut după ce a deschis dosarul 10 august. Acesta, în calitate de președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, a cerut demisia șefului Secției Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, structura care a finalizat rechizitoriul în Dosarul Revoluției. Dosarul a fost trimis înapoi la parchet, pentru refacerea anchetei, după ce fusese trimis în judecată anterior numirii în funcție a actualului procuror-șef al Secției Parchetelor Militare.

„Procurorii militari din cadrul sistemului parchetelor militare se delimitează cu fermitate de comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție din data 10.11.2021 și arată că dosarul Revoluției reprezintă o cauză cu un grad sporit de complexitate, atât prin volumul de acte de urmărire penală efectuate, cât și prin implicațiile sale, având drept finalitate aflarea adevărului cu privire la înlăturarea dictaturii comuniste și instituirea noului stat democratic.

Profesionalismul, buna-credință, responsabilitatea, gestionarea resurselor, precum și implicarea caracterizează atât procurorii care au efectuat urmărirea penală în dosarul Revoluției, cât și întreg corpul procurorilor militari.

Punctul de vedere este împărtășit de un număr de 32 de procurori militari de la toate palierele parchetelor militare”, se arată în comunicatul procurorilor militari.

____

Comunicatul care a stârnit revolta procurorilor militari:

”Asociația Inițiativa pentru Justiție ia act de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluției la unitatea de parchet, respectiv Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceste condiții în care Instanța Supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistrat Pițu Cătălin Ranco. Totodată, raportat la gravitatea momentului, Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.

În același timp, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.

Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989.

Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră ca absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.