Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul României în Schengen: Consiliul JAI se anunță unul de 'foc'; precizări făcute de ministrul grec pentru Migraţie şi Azil

datocms-assets.com
romania interzisa schengen

"Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023", a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul grec pentru Migraţie şi Azil, Notis Mitarachi, referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru AGERPRES, relatează agenția de presă.

Întrebat care ar fi un calendar realist pentru o nouă extindere a spaţiului Schengen, ministrul grec a spus că "în primul rând trebuie să ne punem de acord asupra paşilor concreţi care trebuie făcuţi pentru ca Austria şi Olanda să renunţe la veto-ul lor". În acest sens, a precizat el, în săptămânile următoare vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale.

"Sperăm să facem un anunţ la Consiliul informal (Justiţie şi Afaceri Interne - n.r.) de la Stockholm despre paşii pe care i-am făcut până acum. Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023", a spus Mitarachi în interviul acordat AGERPRES, care va fi transmis în cursul zilei de miercuri.

Ministrul grec a lansat săptămâna trecută o iniţiativă de susţinere a aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene. El a afirmat că o decuplare a cererilor de aderare la spaţiul Schengen ale României şi Bulgariei "ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic". "Ar însemna că va exista o frontieră Schengen ridicată între Bulgaria şi România pentru o scurtă perioadă de timp, ar fi enorm de complicat, întrucât ar fi necesară o reproiectare a întregului proces Schengen pentru Bulgaria şi România", a spus el.

Notis Mitarachi a mai afirmat că înţelege că există preocupări adiţionale referitoare la Bulgaria, "dar acestea trebuie să fie rezolvate şi ele sunt rezolvate de Comisia Europeană, prin producerea documentaţiei necesare privind aplicarea principiilor statului de drept în toate statele membre UE".

"Aşadar, cred că progrese s-ar putea înregistra şi în cazul Ţărilor de Jos şi ar urma să mă întâlnesc cu omologul meu olandez în curând", a afirmat ministrul grec.

Întrebat ce ar însemna ca România şi Bulgaria să nu adere nici în acest an la spaţiul Schengen, în contextul în care declaraţiile şefilor instituţiilor UE au creat din nou un orizont de aşteptare în acest sens, el a spus că "ar fi foarte negativ pentru însăşi zona Schengen". "Cred că faptul că ne-am confruntat cu provocări de-a lungul anilor, nu doar în privinţa migraţiei, face necesară mai multă Europă, face necesară mai multă cooperare instituţională şi structurală şi absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi", a mai spus ministrul grec pentru Migraţie şi Azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.