Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două asociații ale magistraților, presiune pentru desființarea SIIJ: CSM 'nesocoteşte voinţa majorităţii'

justitie

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie susţin că CSM "nesocoteşte voinţa majorităţii magistraţilor" refuzând în mod "nejustificat" să avizeze proiectul de lege referitor la desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au luat act de refuzul inexplicabil al Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termen legal, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în forma retransmisă de Ministerul Justiţiei spre avizare la data de 31 decembrie 2020. Forma iniţială a proiectului a fost publicată în urmă cu fix 1 an, la 4 februarie 202", au transmis, joi, cele două asociaţii.

Potrivit acestora, în temeiul Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, Plenul CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti. Conform art. 32 alin. 2 din acelaşi act normativ, în cazul în care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de către Consiliul Superior al Magistraturii, acestea se emit în 30 de zile de la sesizare.

ALERTĂ Daniel Dragomir s-a PREDAT autorităților din Bari: a fost dus la penitenciar și așteaptă extrădarea în România


"Prin urmare, cu totul nejustificat, Consiliul Superior al Magistraturii refuză să-şi îndeplinească atribuţiile cu privire la avizarea unui proiect de lege care pune în aplicare rapoartele şi avizele tuturor organismelor internaţionale relevante privind necesitatea desfiinţării necondiţionate a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Totodată, prin acest refuz, în mod regretabil, Consiliul Superior al Magistraturii nesocoteşte voinţa majorităţii magistraţilor, din moment ce 4000 de judecători şi procurori au semnat un memoriu, prin care s-au opus înfiinţării acestei structuri, iar aproximativ 80% dintre magistraţi, în ianuarie 2020, şi-au exprimat opţiunea privind desfiinţarea SIIJ", arată FJR şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie.

În consecinţă, asociaţiile constată că refuzul Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termenul prevăzut de Legea 317/2004, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, "este unul nejustificat."

Sursa citată menţionează că, în aceste condiţii, proiectul de lege poate fi trimis de puterea executivă în Parlament, fără a mai aştepta "sine die" un semn din partea garantului constituţional al independenţei justiţiei, "care omite, astfel, a-şi îndeplini atribuţiile legale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.