DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Două cazuri de gripă aviară descoperite la lebedele din Şantierul Naval Constanţa

lebede negre

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a anunţat că au fost identificate două cazuri de gripă aviară la lebede din Şantierul Naval Constanţa şi a precizat că vor fi luate mai multe măsuri. Se va face un inventar al tuturor păsărilor - domestice şi sălbatice - din zonă şi se interzice proprietarilor de păsări să le lase libere şi să le dea apă din lacuri sau bălţi, potrivit news.ro.

“Urmare confirmării în 11.01.2021 a două cazuri de gripă aviară de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate”, a transmis joi, DSVSA Constanţa, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că în zona afectată vor fi aplicate mai multe măsuri. Una dintre acestea o reprezintă recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice şi sălbatice. De asemenea, toate păsările sunt plasate şi ţinute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice.

Citește și: Premieră ISTORICĂ pentru SUA: Donald Trump a fost pus sub acuzare, fiind singurul președinte care o pățește de două ori într-un mandat

DSVSA a mai cerut prevenirea oricărui contact între păsările sălbatice, în special cele de apă, şi păsările de curte sau alte păsări, în special raţele şi gâştele, interzicerea accesului la luciu de apă a raţelor şi gâştelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct şi indirect cu păsările sălbatice vii, separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte.

Totodată, la intrare şi ieşirea din exploataţii se vor respecta condiţiile de biosecuritate (limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice).

O altă măsură o reprezintă interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafaţă, provenită din lacuri sau bălţi.

“Informarea de către propietari a oricăror semne de boală sau mortalitate. În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanţa pentru dirijarea acestora la LSVSA din DSVSA Constanţa în vederea efectuării examenului de laborator”, a mai anunţat DSVSA Constanţa.

Sursa citată interzice mişcarea păsărilor în/sau în afara exploataţiilor fără aprobarea DSVSA Constanţa.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.