Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două comori conținând în total aproape 300 de monede de argint milenare au fost decoperite lângă vestigiile unei fortărețe vikinge din Danemarca

coinweek.com
comoară monede=

 

Două comori conţinând în total aproape 300 de monede de argint milenare, daneze dar şi arabe sau germanice, au fost descoperite lângă vestigiile unei fortăreţe vikinge din nord-vestul Danemarcei, a anunţat joi muzeul care le va găzdui, transmite AFP.

 

O tânără a fost cea care a descoperit comorile aflate la câţiva metri una de cealaltă, toamna trecută, într-un lan de porumb, în timp ce se realiza căutări cu un detector de metale în cadrul unei expediţii de grup.

"O comoară ca aceasta este foarte rară", a declarat pentru AFP directorul Muzeului Iutlanda de Nord, Lars Christian Norbach.

Monedele de argint au fost descoperite la aproximativ 8 kilometri distanţă de fortul circular Fyrkat, în apropierea localităţii Hobro. Ele datează din anii 980, conform inscripţiilor de pe ele.

Pe lângă monede daneze, comorile conţin monede arabe şi germanice, precum şi fragmente dintr-o bijuterie de 500 de grame provenind din Scoţia sau Irlanda, conform arheologilor.

"Surpriza este faptul că această comoară datează din aceeaşi perioadă ca şi această fortăreaţă vikingă, construită de regele Harald Dinte Albastru, care este, într-un fel, fondatorul Danemarcei", a spus Lars Christian Norbach făcând referire la regele Harald I al Danemarcei. El a adăugat că descoperirea va oferi mai multe informaţii despre istoria vikingilor.

Potrivit specialistului, ar putea exista o legătură între aceste comori - pe care vikingii le-au îngropat în timpul războaielor - şi fortăreaţă, care a ars în aceeaşi perioadă.

Monedele daneze au fost bătute în cantităţi foarte limitate de regele Harald, a explicat el.

Astfel de iniţiative arheologice private sunt legale în Danemarca, cu condiţia ca acestea să aibă acordul proprietarului terenului şi să predea muzeelor obiectele descoperite.

Arheologii au anunţat că săpăturile vor continua în toamnă, după încheierea perioadei de recoltare. Speranţa lor este să găsească mormintele şi, probabil, casele foştilor proprietari ai acestor comori.

Vikingii credeau că îngroparea bijuteriilor le permitea să le găsească după moarte.

Publicul larg va putea viziona obiectele descoperite în această vară la Muzeul de Istorie din Aalborg, unde vor fi expuse începând de la 1 iulie.

Tânăra aflată la originea descoperirii ar urma să primească o compensaţie financiară a cărei valoare nu a fost dezvăluită

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.