Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două investiții cheie în energie anunțate la finalul anului 2022

Radu Pop
termocentrala mintia

Termocentrala Mintia este achiziționată de un grup internațional de companii și primește investiții de aproximativ un miliard de euro, cu termen de finalizare de 3 ani. În același timp, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. anunță preluarea și securizarea circuitului integrat al uraniului. Toate cele patru etape fundamentale: minerit, procesare, realizare combustibil și exploatarea acestuia prin Centrala de la Cernavodă sunt integrate prin preluarea fabricii de la Feldioara și obținerea licenței de minerit de la Tulgheș-Grințieș.

În mai puțin de 24 de ore statul, prin Ministerul Energiei și companiile din subordine anunță două achiziții strategice cu obiectivul de a securiza evoluția sistemului național de energie pe cel puțin două paliere. Asigurarea unei capacități noi care, spun sursele, ar putea fi de 1700 MW la Mintia. Și securizarea unui circuit integrat la uraniului în România.

De ce este important uraniul? Pentru că România va putea să își asigure, din nou, resursele necesare pentru dezvoltarea capacităților nucleare de la Cernavodă și nu numai. Până acum, falimentarea secvențială a mineritului de uraniu și a eficienței în procesare a acestuia a împins, natural, către căutarea de alte surse de uraniu, din import. Efectele au fost vizibile: locuri de muncă în pericol în minerit, dependența de piețe externe pentru procurarea uraniului necesar funcționării celor două reactoare de la Cernavodă.

Compania Națională Uraniului a cedat către Nuclearelectrica licența de exploatarea de la Tulgheș-Grințieș, în august 2022. La final de an, Nuclearelectrica preia activele Sucursalei Feldioara contra unei investiții de 29 de milioane de lei. „Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licența de la Tulgheș-Grințieș, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, și exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm și la prima tranzacție de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acționar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât și al CNU, în insolvență”, precizează ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În context strategic, România a anunțat, alături de partenerii americani investiții masive în capacitățile de energie nucleară din țară. 14 miliarde de dolari au fost deja anunțați ca investiție a băncii de export americane în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Concomitent, complexul energetic de la Doicești care va folosi tehnologia americană a reactoarelor modulare de mici dimensiuni a fost planificat pentru construcție cu termen de finalizare 2030.

Securizarea unui circuit integrat la uraniului este un pas firesc care, deși a fost scris în lege, după cum spunea și ministrul Energiei Virgil Popescu, acum devine realitate.

Cum se transformă Termocentrala Mintia

Termocentrala de pe Mureș nu a mai funcționat la capacitatea instalată, în condiții de comercialitate și eficiență de 30 de ani. Din 2013 grupurile au început să intre în degradare, compania a fost, secvențial, falimentată. Povestea nu este diferită de alte termocentrale pe cărbune care au fost căpușate de diferite grupuri de interese.

Tot pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, investitorul Mass Global Energy achită valoarea de 91 de milioane de euro pentru preluarea termocentralei și anunță investiții de un miliard de euro în dezvoltarea capacităților instalate.

Termocentrala Mintia nu va mai arde cărbune, va trece pe gaz

Ministerul Energiei impus un set de condiții pentru finalizarea tranzacției. Printre acestea se numără dezvoltarea unei capacități noi, pe gaz, care să genereze energie în bandă. Termenul de finalizare este de doar 3 ani. Presa spune, pe surse, că mix-ul energetic din complexul de la Mintia va avea o capacitate instalată de peste 1.700 MW. Dacă ne uităm la alte proiecte similare de transformare a capacităților care ard cărbune, cu factor mare de poluare, în capacități pe gaz, putem să speculăm că alături de noua centrală pe gaz, va funcționa și un complex de fotovoltaice, instalat de haldele de steril ale actualei termocentrale.

Anul 2022 se termină inclusiv cu alte transformări pentru sectorul de energie. Fiscalitatea a fost modificată de Ministerul Finanțelor în sensul că profiturile suplimentare ale OMV vor fi impozitate, aspru. Modificarea este în fapt o aplicare a regulamentului european, prezent deja în numeroase state membre.

Ultima știre pare mult mai vizibilă decât primele două, deși vorbim despre o măsură temporară, nu strategică, care permite statului să își asigure resurse pentru potențiale intervenții de protecție a consumatorilor vulnerabili în fața potențialelor creșteri de preț în energie. La nivel strategic însă, asigurarea circuitului integrat al uraniului și securizarea întregului lanț nuclear, alături de investiții private de un miliard de euro în Termocentrala Mintia, sunt știrile care contează în acest final de an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.