Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două nave de patrulare livrate de SUA forţelor navale ucrainene au ajuns în sudul Ucrainei

radioconstanta.ro
nave militare

Două nave de patrulare livrate de SUA forţelor navale ucrainene au ajuns marţi în portul Odessa, în sudul Ucrainei, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia, relatează AFP.

Cele două nave de patrulare din clasa Island, al căror preţ nu a fost comunicat de autorităţile ucrainene, au ajuns la Odessa la bordul unei nave de transport.

Alături de alte două nave de acelaşi tip primite de Kiev în 2019, ele vor avea ca sarcină "să asigure securitatea navală" a Ucrainei în Marea Neagră şi Marea Azov, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa mişcărilor de trupe ruse din jurul Ucrainei, scena unui conflict declanşat în 2014 între Kiev şi separatiştii proruşi în Est.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat sâmbătă că Washingtonul "are îngrijorări serioase în privinţa activităţilor militare neobişnuite ale Rusiei" în această zonă.

Moscova neagă orice intenţii de conflict şi aruncă responsabilitatea pe Occident.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că în Ucraina vin "consilieri militari şi armamente", "nu doar din SUA, ci şi din alte ţări membre ale NATO".

"Acest lucru duce la o agravare a tensiunilor", a adăugat el, spunând că se teme de "pregătirea" de către Kiev a unui posibil atac militar pentru preluarea regiunilor controlate de separatişti, acuzaţii dezminţite permanent de Kiev, informează Agerpres.ro.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat de asemenea Occidentul că agravează situaţia "livrând arme moderne Kievului şi desfăşurând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni" apropiate de frontiera rusă.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus la 18 noiembrie că Kievul vrea mai multe arme "defensive" occidentale în faţa "agresivităţii" Moscovei.

La începutul lunii septembrie, Casa Albă a precizat că a furnizat Kievului din 2014 "asistenţă de securitate" în valoare de 2,5 miliarde de dolari, fără a face alte precizări.

Războiul din 2014 din Ucraina, care a izbucnit după anexarea Crimeii de către Rusia, a făcut peste 13.000 de morţi până acum. În ciuda faptului că neagă în permanenţă acuzaţiile, Moscova este în mare parte considerată susţinătoarea separatiştilor proruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.