Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două persoane au murit în urma ploilor diluviene din sud-vestul Japoniei

www.antena3.ro
copac căzut, furtună

Autorităţile japoneze au emis miercuri alerte la nivelul maxim în urma ploilor torenţiale înregistrate în sud-vestul Japoniei, în special pe insula Kyushu, unde inundaţiile majore au provocat deja cel puţin două decese, informează AFP potrivit Agerpres.

Cadavrul unui bărbat a fost descoperită în maşina sa, luată de ape, în prefectura Saga, a declarat un oficial local pentru AFP.

De asemenea, un octogenar a murit înecat în circumstanţe similare în prefectura Fukuoka, în timp ce încerca să iasă din autovehiculul blocată de apele în creştere, potrivit autorităţilor locale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a raportat că o altă persoană din prefectura Saga se află în "stop cardiorespirator" - o expresie folosită în Japonia pentru a vorbi despre un deces încă neconfirmat oficial de către un medic.

"Poliţia şi pompierii au primit, de asemenea, numeroase apeluri de urgenţă", a completat Suga.

"Au fost raportate numeroase daune în diferite zone din cauza râurilor ieşite din matcă, a alunecărilor de teren şi a caselor inundate", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, adăugând că amploarea pagubelor s-ar putea agrava în următoarele ore.

Pe baza avertizărilor meteorologice de un nivel excepţional, autorităţile locale au emis ordine de evacuare (care nu sunt însă obligatorii) pentru 670.000 de locuitori, după ce în cursul dimineţii fusese emis un ordin vizând 240.000 de persoane.

Circa alte un milion de persoane au primit, de asemenea, recomandări de evacuare.

"Riscul de dezastru este extrem de mare", a declarat un oficial al Agenţiei naţionale de meteorologie în cadrul unei conferinţe de presă, organizate de urgenţă miercuri dimineaţa.

"Trebuie să luăm precauţii maxime pentru a ne proteja (...), vă rugăm, nu întârziaţi" evacuarea, a insistat responsabilul citat.

Televiziunile au difuzat imagini în care se puteau vedea cartiere întregi inundate şi maşini aproape complet sub ape.

Japonia, în special partea sa sud-vestică, se confruntă anual cu episoade de precipitaţii intense, deseori în timpul trecerii unui taifun, ceea ce nu este cazul de data aceasta.

Aceste precipitaţii duc la inundaţii gigantice şi la alunecări de noroi care se pot solda cu victime.

În iulie 2018, peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor înregistrate în Japonia, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.