Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două persoane cu handicap grav vor face parte în premieră din noul Senat al Japoniei

Investing.com
Japonia

Un bărbat şi o femeie cu handicap grav vor face parte în premieră din noul Senat al Japoniei (Camera consilierilor) în urma alegerilor de duminică, o victorie importantă pentru persoanele cu dizabilităţi într-o societate care a încurajat mult timp aceste persoane să rămână în umbră, notează luni AFP, Kyodo şi Japan Times, potrivit Mediafax.

Yasuhiko Funago, în vârstă de 61 de ani, suferă de 20 de ani de scleroză laterală amiotrofică (SLA, boala Lou Gehrig), o boală neurodegenerativă care duce la atrofierea progresivă a muşchilor. Funago se deplasează cu un scaun cu rotile, nu se poate mişca, respiră cu ajutorul unui aparat din 2002, nu poate vorbi, dar scrie prin intermediul unui echipament special, conectat la un computer şi pe care îl manevrează cu mişcările mandibulei. Noul senator nipon se numără între cazurile de SLA care s-a stabilizat într-un stadiu avansat. Alţi bolnavi mor în câteva luni sau ani. 

"Vă mulţumesc din suflet. Cred că datorită acestor alegeri atitudinea oamenilor faţă de cei cu handicap se va schimba încetul cu încetul", a comentat duminică seara Funago. "Sunt foarte emoţionat. Poate par slab, dar am mai mult curaj decât alţii, pentru că pentru mine e o chestiune de viaţă şi moarte", a subliniat el, într-o declaraţie citită de asistenta sa. 

Este pentru prima dată când o persoană atinsă de această boală de origine necunoscută şi incurabilă candidează şi câştigă în alegerile legislative din Japonia, deşi s-a întâmplat ca un ales să fie diagnosticat cu SLA în cursul mandatului. 

Şi Eiko Kimura, în vârstă de 54 de ani, victimă din copilărie a unei paralizii de origine cerebrală, va participa la şedinţele Camerei Consilierilor în scaun cu rotile. "Am hotărât să intru în politică pentru a continua să mă lupt pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi", a explicat ea în repetate rânduri înaintea alegerilor, denunţând în special condiţiile din instituţiile de îngrijire de specialitate, unde cei internaţi "nu sunt liberi şi uneori sunt maltrataţi".

Citește și: Războiul în cazul Sorinei continuă - Avocata familiei Șărămăt, plângere penală la SIIJ pe numele procuroarei Maria Pițurcă: 'Chiar este revoltător'

Amândoi au fost aleşi pe listele noii mişcări japoneze antisistem Reiwa Shinsengumi, creată în aprilie şi care nu a fost deocamdată acreditată ca partid politic. 

Camera Consilierilor va necesita lucrări special de amenajare pentru a-i găzdui pe cei doi noi aleşi. Yasuhiko Funago foloseşte un fotoliu rulant mai mare decât modelele standard. Mai mult, va trebui schimbat şi regulamentul, care în prezent nu prevede ca un ales să fie asistat permanent de o altă persoană. 

Pe parcursul mandatului lor, ei vor continua să pledeze pentru cauza persoanelor cu handicap. Infrastructura publică japoneză este echipată bine în general pentru nevăzători, persoane cu deficienţe de auz sau care se deplasează în scaunul cu rotile, dar continuă să pună probleme alte aspecte importante ca acceptarea în societate, acordarea asistenţei necesare şi accesul la muncă. 

Liderul Reiwa Shinsegumi, actorul Taro Yamamoto, care era nr. 3 pe lista formaţiunii, după Funago şi Kimura, şi-a pierdut locul din Senat. Actorul-politician a salutat în schimb luni într-o conferinţă de presă "progresul uriaş" făcut de gruparea sa, care în urma scrutinului a devenit eligibilă pentru primirea de subvenţii, obţinând peste 2% din voturi în cadrul unor alegeri naţionale. 

Yamamoto, în vârstă de 44 de ani, devenit cunoscut pentru activităţile sale antinucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011 şi membru independent al Senatului din 2013, a pledat în campanie pentru crearea "unei societăţi în care nimeni să nu fie exclus".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.